Mesić: Hrvatska u Iraku prema rezoluciji UN i svojim interesima

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić rekao je u ponedjeljak u New Yorku da će Hrvatska vojno i na drugi način pomoći stabilizaciji Iraka ukoliko je na to bude obvezala Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) i u skladu s hrvatskim državnim interesima.

Mesić u New Yorku sudjeluje na 58. zasjedanju Opće skupštine UN-a za koju se očekuje da će veliki dio vremena posvetiti Iraku i borbi protiv terorizma.

Hrvatski novinari koji prate Opću skupštinu pitali su predsjednika Mesića hoće li vojno i na drugi način pomoći stabilizaciju Iraka.

"Ukoliko UN donese takvu rezoluciju koja će nas kao lojalnog člana UN-a obvezivati na određeno sudjelovanje, na određeni aktivitet, mi ćemo to i provesti", rekao je Mesić, "ali u svakom slučaju tražimo Rezoluciju Vijeća sigurnosti".

Mesić je rekao da ne može u ovom trenutku reći što će Hrvatska tada odlučiti o slanju vojnika i drugim vrstama pomoći Iraku, te da će odluku o tome donijeti Vlada, Parlament i Predsjednik države.

"U tom smislu mi ćemo donijeti odluku koja je u suglasju s Rezolucijom UN-a, odnosno Vijeća sigurnosti, ali i prije svega u suglasju s našim državnim interesima", kazao je on.

Govoreći od odnosima Hrvatske i Sjedinjenjih Država, Mesić je ocijenio kako dvije zemlje imaju vrlo dobre odnose.

Dodao je da postoje razlike u mišljenju o nekim pitanjima, ali da je to stvar demokratskih odnosa i da "ne smije smetati našim ukupnim odnosima".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glede borbe protiv terorizma, Mesić je ocijenio da Hrvatska i SAD imaju skoro "identične stavove". Mesić je rekao da je tu važno eliminirati terorističke skupine i prekinuti njihovo financiranje, ali i otkloniti "ambijent u kojem se stvara i rađa terorizam", što znači "da se uklone regionalne krize", prije svega na Bliskom istoku, te da bogate zemlje trebaju pomoći uklanjanju siromaštva u siromašnim zemljama, što također rađa terorizam.

Osvrnuvši se na svoj govor koji će u utorak održati na Općoj skupštini UN-a, Mesić je kazao da će, među ostalim, govoriti i o reformi UN-a. On je kazao kako je UN formiran kada su u svijetu vladale druge okolnosti i odnosi snaga nego što su danas nakon nastanka mnogih država koje su zauzele svoje mjesto u svjetskoj organizaciji.

"Tu se traži određena reforma da bi UN bili učinkovitiji nego dosad", rekao je Mesić, napominjući da se to odnosi i na Vijeće sigurnosti.

Hrvatska je istaknula kandidaturu za nestalnog člana Vijeća sigurnosti u mandatu 2008-2009., a predsjednik Mesić smatra da će Hrvatska dobiti potporu za to svoje nastojanje "zbog naše principijelne politike".

Predsjednik Mesić je u ponedjeljak u New Yorku razgovarao sa predsjednikom Otvorenog društva Georgeom Sorosem o nazočnosti Društva u Hrvatskoj.

Prema njegovim riječima, Soros više nije spreman na dosadašnju ulogu gdje je Društvo distribuiralo sredstva u razvijanje demokracije u Hrvatskoj, nego smatra da je sazrelo vrijeme za stvaranje jednog instituta u Hrvatskoj koji bi okupio stručnjake čiji bi rad koristili zainteresirani za razvoj otvorenog društva.

Tijekom dana Mesić je posjetio New York Central Library, najveću javnu knjižnicu u svijetu sa 50 milijuna bibiotetskih jedinica. Knjižnica posjeduje u svojem odjelu "Croatica" oko 12.000 knjiga na hrvatskome jeziku i 500 starih hrvatskih knjiga i rukopisa. Mesić je tom prilikom knjižnici poklonio faksimil Časloslova opatice Čike iz benediktinskoga samostana u Zadru iz 12. stoljeća i reprinte dva Časloslova samostana Svete Marije u Zadru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara