Mesić: Hrvatske vlasti ne znaju gdje je Gotovina

HRVATSKW vlasti ne znaju gdje je umirovljeni general Ante Gotovina, a onog trenutka kada on bude dostupan Hrvatska će ispuniti svoju obvezu suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu objavljenom u subotu u banjalučkim "Nezavisnim novinama".

Hrvatski je predsjednik za banjalučki list kazao kako s Gotovinom nije imao osobnih kontakata, ali je imao kontakte s osobama koje su s njim razgovarale.

"On (Gotovina) je rekao da priznaje instituciju Haškog suda, da priznaje hrvatske institucije i da mu bivša HDZ-ova vlast nije dozvolila da razgovara s istražiteljima Haškog tribunala", kazao je Mesić.

Hrvatski je predsjednik istaknuo kako se zalagao za to da se Gotovini omogući razgovor s istražiteljima iz Den Haaga u Zagrebu, a ne budu li oni time zadovoljni on bi se pojavio pred Tribunalom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja vjerujem da se to još može postići jer ukoliko ga privede bilo koja policija, ili hrvatska ili bilo koja druga europska i svjetska policija, onda će mu biti teže ostvariti pravo obrane sa slobode", kazao je Mesić, zaključivši kako će Gotovina u svakom slučaju odgovarati, bilo pred ICTY-jem ili pred novoutemeljenim Međunarodnim sudom za ratne zločine (ICC).

Odgovarajući na pitanje hoće li nova vlast predvođena HDZ-om opstruirati suradnju sa sudom u Den Haagu, Mesić je kazao kako ne vjeruje u takvo što.

Ponovivši ocjenu kako HDZ više nije ona stranka iz vremena najvećih sukobljavanja, hrvatski je predsjednik kazao kako to sad valja dokazati i djelima pri čemu treba znati kako bi svaka nesuradnja s Den Haagom samo štetila Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara