Mesić i Iliescu: Tradicionalno dobri odnosi Hrvatske i Rumunjske

Mesić i Iliescu: Tradicionalno dobri odnosi Hrvatske i Rumunjske
HRVATSKA i Rumunjska tradicionalno održavaju dobre odnose na svim razinama, kazali su u ponedjeljak u Zagrebu rumunjski predsjednik Ion Iliescu i njegov hrvatski domaćin predsjednik Stjepan Mesić.

Razgovorima s Mesićem, Iliescu je u ponedjeljak započeo dvodnevni službeni uzvratni posjet Hrvatskoj.

"I ovaj je posjet izraz izuzetno dobrih odnosa između naših zemalja", kazao je nakon razgovora Iliescu, ističući da Hrvatska i Rumunjska održavaju dobre odnose na svim poljima.

Brojni sporazumi, nastavio je rumunjski predsjednik, daju pravni okvir za daljnju suradnju. Trgovinska razmjena, rekao je, i dalje je skromna ali bilježi lagani porast, te je tijekom prošle godine udvostručena.

"Hrvatska manjina u Rumunjskoj i rumunjska manjina u Hrvatskoj predstavljaju dodatne mostove suradnje između naših naroda", kazao je rumunjski predsjednik.

"Naša je suradnja dobra i u uzlaznoj liniji, a to je zato što imamo iste strateške ciljeve - ulazak u EU i NATO, te zato što želimo što prije razviti privrede naših zemalja", rekao je Mesić, ističući kako je važno da sve zemlje regije budu okrenute prema EU-u, jer će to omogućiti, kako je rekao, i veća izravna ulaganja u zemlje jugo-istoka Europe.

Razgovarali smo, nastavio je hrvatski predsjednik, i o tome kako unaprijediti gospodarsku suradnju. Važno je, rekao je, raditi na prometnom povezivanju dviju zemalja i što prije iskoristiti Dunav kao plovni pravac.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otvaranjem Dunava Hrvatska dobija šansu da što prije obnovi i razvije gospodarstvo Vukovara", rekao je Mesić.

Dvojica predsjednika razgovarali su i o naftovodima i plinovodima, posebice o projektu Družba Adria. Hrvatska i Rumunjska prošle su godine potpisale sporazum o povezivanju naftovoda i plinovoda od rumunjske crnomorske luke Constanze preko Omišlja do Trsta, što bi trebao biti dio projekta Družba Adria.

Taj će projekt, kazali su Iliescu i Mesić, biti ostvaren kada se dovrše još neka tehnička pitanja.

Obrazlažući razloge zbog kojih je Rumunjska pristala potpisati sporazum o neizručenju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu, Iliescu je rekao da Rumunjska odražava dobre odnose i sa SAD-om, kao i sa EU-om i NATO-om.

On je također ocijenio da EU još uvijek nema zajedničko stajalište u vezi tog pitanja, istaknuvši da Rumunjska nije bila izložena pritiscima od strane EU-a.

Resorni ministri u ponedjeljak su u Uredu Predsjednika potpisali Sporazum o suradnji između diplomatskih akademija ministarstava vanjskih poslova Hrvatske i Rumunjske, te Ugovor između hrvatske i rumunjske vlade o prijevozu na unutarnjeplovim putevima.

Iliescu će tijekom dana razgovarati i s predsjednikom Hrvatskog sabora Zlatkom Tomičićem, premijerom Ivicom Račanom, a zajedno s Mesićem bit će nazočan hrvatsko-rumunjskom gospodarskom forumu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara