Mesić i Marović: RH i SCG za prelazak granice bez viza

I HRVATSKA i Srbija i Crna Gora zainteresirane su za to da se režim prijelaza granice bez viza nastavi i u idućoj godini, izjavio je u utorak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na konferenciji za novinare s predsjednikom SCG Svetozarom Marovićem, koji boravi u jednodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj.

"Nema nijednog razloga da režim prijelaza granice bez viza ne bude nastavljen i u narednoj godini. Predsjednik Marović je nekoliko puta ponovio da je to interes i druge strane", rekao je Mesić.

On je kazao da je ovaj radni posjet Marovića nastavak konzultacija koje treba promatrati u kontekstu daljnje normalizacije odnosa između dviju država. "Upravo nespektakularnost našeg današnjeg susreta njegovo je najznačajnije obilježje", rekao je Mesić.

"Naravno da moramo težiti daljnjem izgrađivanju naših odnosa, naravno da smo svjesni problema koji u njima još postoje. Međutim, sa zadovoljstvom mogu potvrditi čvrstu volju i opredjeljenje obiju strana da započnemo i nastavio započeti put", istaknuo je Mesić.

"Ne mogu prešutjeti", nastavio je hrvatski predsjednik, "da smo ovih dana u Hrvatskoj svjedoci neželjenih odjeka jednog specifičnog oblika sučeljavanja s prošlošću. Mislim na suradnju s Haškim sudom i na pojavljivanje građana Hrvatske pred tim sudom. Oni koji se tome protive, ponekad i vrlo agresivno i na način koji nas u očima demokratskog svijeta može samo diskreditirati, objektivno proizvode za Hrvatsku samo negativne učinke u regiji, ali i u Europi, pa i u samoj Hrvatskoj".

"Mi ne smijemo dozvoliti da postanemo zarobljenici prošlosti ili taoci bilo kojeg pojedinca ili pojedinaca vezanih za tu prošlost. S prošlošću moramo raščistiti, a to ćemo moći samo onda kada se s njom suočimo. To suočavanje mora početi već u školama. Onda nam zavedeni i dezinformirani srednjoškolci neće izlaziti na ulice i sudjelovati u političkim demonstracijama", rekao je Mesić.

Što se regije tiče, Mesić je ponovio da je za RH svako rješenje bilo kojeg problema prihvatljivo ako je rezultat demokratski izražen voljom građana i ako se ostvaruje bez upotrebe sile. Na putu prema Europi, koja nam je i želja i sudbina, moramo surađivati i uzajamno se podupirati, rekao je i dodao da Hrvatska ne želi pobjeći iz regije, ali da isto tako želi biti u regiji koja će po svim svojim značajkama biti europska.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marović je rekao da je prioritet SCG-a da što prije završi proces pregovaranja o SSP-u. "Duboko sam uvjeren da je ubrzanje tog europskog procesa, pristupanje zemalja u regiji europskim institucijama, bitno za ukupnu stabilnost jugoistočne Europe", rekao je.

Marović je upoznao Mesića s razvojem događaja oko pitanja budućeg statusa Kosova i ponovio je da SCG po tom pitanju ima "demokratsko stajalište... stajalište uvažavanja realnosti i potrebe da se pronađe jedno kompromisno, racionalno rješenje, koje će biti rješenje za europsku budućnost". Također je najavio da će Crna Gora 2006. iskoristiti svoje pravo na referendum u skladu s Ustavom i europskim standardima.

Dvojici predsjednika tijekom razgovora pridružio se šef Misije OESS-a u Hrvatskoj Jorge Fuentes koji im je prezentirao javnu kampanja Vlade RH i Misije OESS-a u Hrvatskoj o povratku i integraciji pod nazivom "Hrvatska je dom svih njezinih građana". Ista kampanja provodi se u nekim gradovima Srbije, Crne Gore i BiH.

Marović je na konferenciji za novinare poručio izbjeglicama koje se žele vratiti u Hrvatsku da "u ovoj kampanji nema nikakvog licemjernog stajališta", a Mesić je kazao da podržava sve napore u tom smjeru, ali da je "svjestan da na nižim razinama ne postoji uvijek i takva volja da se što prije napravi jedan tolerantan ambijent".

Upitan nastavlja li se Akcijski plan za uhićenje generala Ante Gotovine, Mesić je odgovorio: "Smatram da je Akcijski plan nešto što poziva institucije na njihov aktivitet, da rade ono što je njima po zakonu dato u nasljedstvo i u tom smislu sam ja rekao Akcijski plan se dalje nastavlja jer nema ni jednog razloga da sada institucije kažu mi smo svoj dio posla obavili i više posla nemamo. Dakle u tom smislu sam ja rekao da se nastavlja posao."

Zamoljen da komentira pisanje tjednika Nacional od utorka, koji donosi članak o svojedobnoj ulozi Mesića u rješavanju pitanja Gotovina, Mesić je odgovorio da je, nakon što je Gotovina u Nacionalu rekao da priznaje institucije Haškog suda i hrvatske države, bio za to da se iznađe način za njegov razgovor s predstavnicima haškog tužiteljstva. "Zato mislim da iako sam doživio velike kritike zbog tog mog stava, da sam bio u pravu", rekao je Mesić.

Govoreći o Haškom sudu, Marović je rekao da se tamo trebaju naći svi oni koje ICTY traži bez obzira iz koje zemlje bili. "Na Haškom sudu je da utvrdi okolnosti koje mogu biti olakšavajuće ili otežavajuće, odnosno da procijeni da li su ljudi protiv kojih je pokrenut postupak krivi ili ne. Sve dok se to ne utvrdi i u međunarodnom pravu i u domaćem pravu vrijedi načelo nevinosti", rekao je Marović.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara