Mesić i Obama naivno na sjednici Vijeća sigurnosti: Želimo svijet bez nuklearnog naoružanja

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić sudjelovao je u povijesnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a kojim je po prvi puta u 64 godine predsjedao američki predsjednik. Na sastanku su čelnici moćnih država sa zavidnim nuklearnim arsenalom raspravljali o svijetu bez toga najsmrtonosnijeg načina osiguravanja nacionalne sigurnosti.

Mesić je u svome govoru bio skroman pa je istaknuo kako je uspjeh ako današnja sjednica svijet dovede samo jedan korak bliže potpunom nestanku nuklearnog naoružanja. Taj je cilj u svome govoru postavio američki predsjednik Barack Obama koji je na čelu države sa najvećim nuklearnim arsenalom na svijetu. Mesić je rekao kako put do svijeta bez nuklearnih bombi neće biti ni lak, ni jednostavan, a niti kratak.

Pravo na miroljubivo korištenje nuklearne energije

Kao prvi korak koji bi trebalo poduzeti u ostvarenju tog cilja, Mesić je rekao kako najprije treba omogućiti neširenje nuklearnog naoružanja da bi se krenulo prema razoružanju. Tvrdi i kako u isto vrijeme treba svakoj zemlji svijeta omogućiti pravo na miroljubivo korištenje nuklearne energije.

"Republika Hrvatska spremna je dati maksimalni doprinos naporima za postizanje toga cilja, a ja, kao pripadnik generacije koja je doživjela Drugi svjetski rat i koja se sjeća svih poslijeratnih lokalnih ratova i kriza što su prijetile svjetskome miru, mogu samo dodati kako je to i naš dug prema onima koji dolaze iza nas", kazao je Mesić te dodao kako bi želio da novim generacijama ostave svijet bez nuklearnog oružja, piše Večernji list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara