Mesić i Sanader izazvali ustavnu krizu

Mesić i Sanader izazvali ustavnu krizu

NAKON što je u četvrtak predsjednik RH Stjepan Mesić zatražio smjenu ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka, koju je premijer Ivo Sanader odbio supotpisati, došlo je do situacije koja nije predviđena Ustavom RH.

Predsjednik Republike zatražio je smjenu Podbevšeka jer je POA, tvrdi on, prekršila Ustav i zakone te na nedozvoljeni način ispitivala novinarku Helenu Puljiz. Sanader je još u četvrtak navečer odbio supotpisati Podbevšekovu smjenu, a takva situacija nije predviđena Ustavom RH, što su u razgovoru za Večernji list potvrdili i stručnjaci za Ustav.

“Služba mora imati dokaze o čemu su razgovarali 5 i pol sati s Helenom Puljiz, a tih dokaza nema, nema nikakvih dokaza o tom razgovoru. Da su snimali razgovor, to bi bilo kršenje zakona, ali da su napravili zabilješke mogli bi to ponuditi kao dokaz, jer bi novinarka morala potpisati zapisnik.” - izjavio je Mesić obrazlažući svoj prijedlog o smjeni ravnatelja POA-e u petak u Dnevniku HTV-a, pa dodao da je apsurdno da POA ispituje novinarku koja već dvije godine ne radi.

Mesić je u razgovoru za Dnevnik HTV-a dodao kako su naredbe POA-e o razgovoru s Helenom Puljiz išle usmenim putem, iako pravila izričito traže da se naredbe izdaju napismeno.

Obzirom na to da premijer Sanader ne želi supotpisati Podbevšekovo razrješenje zbog čega je nastala pat situacija, Mesić je rekao da "u svakom slučaju uvijek postoji izlaz".

"On se mora naći ako stavimo argumente na stol, i kad to učinimo, problem će biti riješen." - rekao je.

Dodao je kako se "ne treba nitko buniti" ako je on "proveo svoje ustavno ovlaštenje".

Na pitanje zašto nije najavio premijeru Sanaderu razrješenje šefa POA-e, Mesić je rekao da je on njemu poslao pismo zbog čega to poduzima.

"Jer ja moram poslati poruku onima koji rade u obavještajnom sustavu da moraju poštivati proceduru i zakon, jer demokracije nema bez procedure." rekao je Mesić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader je Mesićev zahtjev za smjenom Podbevšeka proglasio posljedicom POA-inog izvješća PU zagrebačkoj, koja je na temelju njega podnijela kaznene prijave protiv Željka Bagića i Franje Tureka (bivšeg tajnika Mesićeva ureda i bivšeg ravnatelja POA-e).

“Stoga taj prijedlog neće biti supotpisan.” - kazao je Sanader, da bi u petak optužio Mesića kako je smjenu Podbevšeka inicirao kao dio svoje predizborne kampanje, te da jednostranim ponašanjem dovodi njega kao premijera pred svršen čin.

Mesić je na te Sanaderove tvrdnje odgovorio kako premijer nije govorio istinu kad je kazao da je Mesićev zahtjev za smjenom Podbevšeka iniciran prijavama protiv Tureka i Bagića.

“Za kaznene prijave prvi put sam čuo od premijera. Shvatio sam da je prijavu podnijela POA, što znači da POA i dalje o svojim potezima obavještava mene kao predsjednika. Ne znam tko je prevario Sanadera da sam ja zato predložio Podbevšekovu smjenu.” - izjavio je Mesić za Jutarnji list od subote.

Nije jasno na koji će se način razriješiti ova ustavna kriza, predsjednik i premijer mogli bi se ipak na kraju dogovoriti o sudbini ravnatelja POA-a, ali pravni stručnjaci suglasni su u jednom: Ustav RH ne bi smio definirati supotpise dva glavna čovjeka u državi kao nužne uvjete za bilo čiju smjenu i imenovanje, a da pritom nije definiran način rješavanja konflikata na relaciji predsjednik – premijer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara