Mesić i Sanader traže da se ustvrdi kako je došlo do tragedije

Mesić i Sanader traže da se ustvrdi kako je došlo do tragedije

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić posjetio je danas Traumatološku bolnicu u Zagrebu te izjavio kako traži odgovornost za one koji su u opasnost doveli živote mladića u dobi od 18 do 25 godina.

Pita se što je u jednoj rutinskoj operaciji gašenja požara "pošlo po krivu".

"Ovdje se radi o jednom banalnom slučaju gašenja trave", kazao je Mesić, dodavši kako se i kada su objekti u pitanju, ne smije dovoditi u pitanje i ljudski život. "Neka objekt izgori, ali ne i čovjek", kazao je Mesić.

"Postavljam i pitanje kako je moguće da se te mlade ljude odvede u takav prostor iz kojeg oni nemaju izlaza", nastavio je Mesić, dodavši kako "neće biti teško ustvrditi tko je ovdje zakazao". "I u ratu zapovjednik vojnih postrojbi koja štiti neki grad ili selo mora postaviti obranu u kojoj će biti mogućnosti za povlačenje. Ako je tako u ratu onda mislim da tako mora biti i u miru", kazao je Mesić.

>>> Objavljena imena poginulih: Među preminulima 17-godišnjak i dva 18-godišnjaka

Sanader želi da krivci budu žestoko kažnjeni

Premijer Sanader noćas je u Zadru posjetio dvojicu ozlijeđenih vatrogasaca te je obiteljima petorice vatrogasaca smrtno stradalih prilikom gašenja požara na otoku Kornatu izrazio sućut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim reći da je ovo strašna tragedija, vijest koja me zatekla na službenoj večeri sa švedskim premijerom. Nisam u prvom trenutku vjerovao da se to dogodilo. Sada u ime Vlade i u svoje osobno upućujem obiteljima stradalih vatrogasaca najdublju sućut. Znam da su riječi malo, jer ono što se dogodilo ne može se opisati riječima", rekao je Sanader nakon posjeta zadarskoj Općoj bolnici.

 "Još ne znamo kako se to dogodilo. Istraga će pokazati. Većina gasitelja je uspjela preživjeti, a petorica su prevezena u Zagreb. U ovom trenutku su nadomak Zagreba i možemo se nadati i moliti Boga da prežive. Ovdje su u zadarskoj bolnici još dvojica, jedan je u malo boljem, a drugi u nešto lošijem stanju" - kazao je premijer.

Sanader je također kazao kako Vlada inzistira na tome da se utvrdi kako je došlo do tragedije na Kornatu u kojoj je smrtno stradalo šest, a teže je ozlijeđeno pet vatrogasaca, dok su dvojica vatrogasaca lakše ozlijeđena.

"Vlada RH inzistira da na temeljitoj istrazi oko toga, kako je došlo do te najveće tragedije u hrvatskom vatrogastvu. Učinit ćemo sve da pomognemo obiteljima nastradalih, ali i da utvrdimo okolnosti nastanka požara, odnosno je li požar namjerno podmetnut. Već imamo skupinu osumnjičenika. Želimo da se utvrde krivci i žestoko kazne. Oni koji podmeću požar ne pale samo okoliš i šume, nego ugrožavaju ljudske živote. Stoga se nadam da će Sabor prihvatiti prijedlog Vlade s drastičnim kaznama za piromane" , dodao je.

Načelnik Glavnog stožera general Lucić i ravnatelj Policije Marijan Benko odredili su, 20 odnosno još 30 specijalaca koji su poslani na mjesto događaja, kako bi se utvrdile sve okolnosti nesreće, kazao je Sanader.

Izmjenom Kaznenog zakona kojega je nedavno predložila Vlada, piromanima koji namjerno podmetnu požar i tako nanesu tešku tjelesnu ozljedu osobi, te štetu velikih razmjera, maksimalna bi kazna bila 12 godina zatvora, kao da su ubili nekoga tim požarom.

Ako se prihvati ovaj zakon, umjesto dosadašnjih kazni za namjerno izazivanje požara, kazna zatvora se povećava s dosadašnjih od šest mjeseci do pet godina, na jednu do osam godina zatvora.

Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara