Mesić i Šeks otvorili planinarski dom Jankovac na Papuku

Predsjednik države Stjepan Mesić i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks danas su u Parku prirode Papuk, u Virovitičkopodravskoj županiji, otvorili obnovljeni planinarski dom Jankovac i uređena Jankovačka jezera.

Taj dom vlasništvo je Osječkog planinarskog društva Bršljan-Jankovac, ali ga ono nije samo moglo obnoviti pa su ga dali u dvadesetpetogodišnji zakup Hrvatskim šumama. U obnovu popularnog slavonskog izletišta i planinarskog doma, uništenog u Domovinskom ratu, Hrvatske šume uložile su četiri milijuna kuna.

"Područje Papuka izdvojeno je iz stereotipa kojim opisujemo Slavoniju kao ravničarsku regiju. Tu karakteristiku da se u srcu Slavonije nalazi 'alpska turistička destinacija' treba iskoristiti kao prednost i prepoznatljivost u Europi", rekao je predsjednik Mesić.

U obnovljenim sobama planinarskog doma bit će 70 ležaja. Polovica soba ima vlastite kupaonice, a ostale imaju više zajedničkih kupaonskih i sanitarnih čvorova. Osim toga, u domu je uređena TV dvorana, terasa i restoran, čija će ponuda biti obogaćena specijalitetima lovačke kuhinje. Planinarski dom na Jankovcu najstariji je planinarski dom u Slavoniji izgrađen 1934. godine na ostatcima lovačkog dvorca vlastelina Josipa pl. Jankovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dom je tijekom povijesti više puta bio uništavan.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks komentirao je prometnu povezanost Slavonije s ostatkom Hrvatske jer je to, kako je naglasio, osnovni uvjet za razvoj turizma. Na novinarsko pitanje je li opravdan strah župana četiriju županija središnje Hrvatske koji su nedavno u Virovitici razgovarali o planovima prema kojima aktualna hrvatska vlast među prioritete nije uvrstila dvije državne ceste koje prolaze kroz Slavoniju, rekao je kako vjeruje da će se ceste, koje će Zagreb spojiti s Virovitičko-podravskom županijom te povezati Ormož u Sloveniji i Ilok, sigurno graditi.

"Te su ceste naznačene kao prioritet hrvatske cestogradnje", odgovorio je predsjednik Hrvatskog sabora Šeks.

(Hina) xggaz ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara