Mesić ipak neće iz Predsjedničkih u Banske dvore

Mesić ipak neće iz Predsjedničkih u Banske dvore

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić negirao je u intervjuu za Hrvatski radio medijske spekulacije po kojima će predsjedničku funkciju zamijeniti premijerskom, ali je potvrdio kako se nema namjeru posve maknuti iz politike. Ubuduće će hrvatske interese promicati s funkcije bivšeg predsjednika. Kaže da nema premijerskih ambicija jer je on taj posao davno obavio i bio je premijer.

Mesić je rekao i da se ne namjerava aktivirati u nekoj od političkih stranaka jer želi sačuvati svoju neovisnu poziciju.

Nedavno je u medije puštena priča kako je Mesić za svog nasljednika odredio primorsko-goranskog župana Zlatka Komadinu, koji je s njim putovao i na Olimpijske igre u Peking. Sada je samo rekao kako je Komadina "čovjek od profila koji zna strateški razmišljati". Smatra kako je najmanje vjerojatno da kandidati za predsjednika budu predsjednici HDZ-a i SDP-a Ivo Sanader i Zoran Milanović, jer bez njih te dvije stranke ne mogu funkcionirati i ostvarivati strateške ciljeve.

"Svojim kritičarima sam kriv za sva zla ovog svijeta"

Pojavile su se i kritike koje kažu da je prestar za politiku, no Mesić kaže da je dobrog zdravlja i da godine ne mogu osobu isključiti iz političkog života.

"Imam stalne kritičare koji me kritiziraju dok sam ovdje, a kada sam izvan Hrvatske, kriv sam i za Oktobarsku revoluciju, Francusku revoluciju, za sva zla ovog svijeta, kriva sam zato jer sam izabran na ovo mjesto jer su htjeli nekog drugog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sveta Stolica mora povesti računa o Jezerincu"

Mesić je ponovno upozorio na neprihvatljive istupe dijela katoličkih svećenika te biskupa Jurja Jezerinca. Posljednji potez Jezerinca koji je naljutio Mesića je za vrijeme propovijedi čitanje pjesme koja završava stihom "Za dom spremni", a koja je po Mesiću puna mržnje pod krinkom domoljublja i bogobojaznosti. Poručio je da bi Sveta Stolica morali povesti računa o Jezerincu.

Kazao je kako je o tome razgovarao s papinskim nuncijem te da će, vjerojatno, intervenirati i prema Svetoj Stolici.

"Ne mogu dozvoliti da onaj tko je u vojsci krši određena pravila, a to je: politika van iz vojske. Dok je vojni ordinarij, dotle nema politike u vojsci" rekao je Mesić u intervjuu.

D.M.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara