Mesić izrazito zadovoljan hrvatskim napretkom na putu u EU

OVOGODIŠNJE obilježavanje Dana Europe prigoda je da izrazimo veliko zadovoljstvo dosadašnjim hrvatskim napretkom prema ujedinjenoj Europi, ističe se u poruci Predsjednika Republike Stjepana Mesića upućenoj hrvatskim građanima povodom Dana Europe.

"Deveti dan svibnja obilježavamo kao Dan Europe i dan pobjede na fašizmom. Prilika je to da ove godine izrazimo veliko zadovoljstvo dosadašnjim napretkom na putu prema ujedinjenoj Europi i potvrdimo našu čvrstu namjeru da taj put okrunimo uspjehom - članstvom u Europskoj uniji", ističe se u poruci.

Mesić naglašava da je Hrvatska svjesna zadataka i obaveza koje valja ispuniti na putu prema EU.

"U ostvarivanju europskih standarda u ključnim područjima dobro napredujemo. Prilagođavamo zakonodavstvo onome Europske unije, a po gospodarskim pokazateljima čak smo i uspješniji no što je to Unija od nas u ovoj fazi očekivala", naglašava Predsjednik Republike.

Mesić izražava uvjerenje da će Hrvatska ispuniti i najveću zapreku na putu prema Bruxellsu - tzv. političke uvjete.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njih je, objektivno gledano, najlakše ispuniti, jer za to ne treba ništa više od političke volje i odlučnosti. Vjerujem da ćemo se i ovdje pokazati zrelima i doraslima zahtjevima koje pred nas postavlja - ne međunarodna zajednica, nego naša vlastita budućnost", piše se u poruci.

Mesić podsjeća da je današnja Europa sazdana na temeljima antifašizma te ističe da je "krajnje vrijeme" da se Hrvatska "jednoznačno odredi prema svojoj prošlosti iz vremena Drugog svjetskog rata i da se krajnje odlučno suprotstavi svim manifestacijama neofašizma, svakom obliku ekstremizma i netolerancije".

"Budućnost Hrvatske je ujedinjena Europa, a ujedinjena Europa mora biti sinonim za demokraciju, toleranciju, promicanje i poštivanje ljudskih prava i vladavinu prava. Hrvatska koja će biti sazdana na tim temeljima neće imati nikakvih problema da u Europskoj uniji nađe mjesto koje joj pripada", zaključuje se u poruci.

(Hina) pp/dj rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara