Mesić: Kadijevićeve izjave su imbecilnosti koje nema smisla komentirati

STJEPAN MESIĆ, predsjednik Republike Hrvatske, osvrnuo se tijekom današnjeg gostovanja u Opatiji gdje se našao povodom održavanja trodnevnog 15. savjetovanja hrvatskih ekonomista, na izjave Veljka Kadijevića, koje je dao tijekom intervjua emitiranog jučer na srpskom RTS-u.

Kadijević, koji u svojim ratnim pričama nerijetko spominje hrvatskog predsjednika, najprije ga se dotaknuo u svojoj knjizi "Kontraudar. Moj pogled na raspad Jugoslavije", gdje je napisao kako su Stjepan Mesić i nekadašnji predsjednik savezne vlade SFRJ Ante Marković kanili 1990., uz pomoć vojske, svrgnuti tadašnje predsjednike Hrvatske i Srbije, Franju Tuđmana i Slobodana Miloševića.

U intervjuu emitiranom jučer na RTS televiziji, Kadijević je tvrdnje iz knjige ponovio, kazavši kako ga je bivši savezni premijer Ante Marković molio da uhiti Miloševića, ali i da je Mesić u međusobnim razgovorima stalno sebe prikazivao kao "liberala i demokrata" nasuprot "autokrata" Tuđmana sugerirajući kako mu ne bi bilo mrsko da ga JNA u Hrvatskoj dovede na vlast.

"Takve su izjave besmislene, to su imbecilnosti koje nema smisla komentirati", kazao je Mesić danas u Opatiji, dodavši da je Kadijević bjegunac, koji je odgovoran za ratne zločine i genocid. "Hrvatska treba raspisati međunarodnu tjeralicu za Kadijevićem kako bi on, pri nekom od putovanja u Rusiju, ulaskom u neku drugu zemlju, bio uhićen i izručen", rekao je Mesić.

Kadijević je u jučer emitiranom intervjuu odbacio optužbe za ratni zločin, poručivši da se neće odazvati eventualnom pozivu Haškog tribunala jer to "nije sud već politička institucija".

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin izjavila je nakon otvorenja obnovljene zgrade trogirskoga suda, kako od ruske policije očekuje da uhiti Kadijevića ako je točno da živi u Rusiji, koja je članica Interpola.

HTV će ipak emitirati intervju s Kadijevićem

Na HRT-u su po pitanju emitiranja intervjua kojega je njihov novinar snimio u Rusiji s Kadijevićem, jučer su glumili zbunjenost. Na naš upit je li intervju snimljen i hoće li biti emitiran, najprije su nam odgovorili kako će biti emitiran, ali da ne znaju kada. Zatim nam je rečeno kako intervjua neće biti, jer da je njihov novinar Josip Šarić u Moskvi, no nekim drugim povodom.

Danas s HRT-a najavljuju drugačije. Intervjua će na HTV-u, kažu, ipak biti, a dio će biti emitiran već u večerašnjem Dnevniku.

R.I.
Foto: Index; AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara