Mesić: Mi u našoj javnosti imamo još ustašoida

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić u današnjem je razgovoru za Hrvatski radio komentirao razinu slobode medija u Hrvatskoj, te pojasnio razloge svoje tužbe protiv Večernjeg lista.

Taj dnevni list Mesić je tužio zbog teksta "Glas Koncila: Mesić bio kadrovik Udbe", prenesenog potkraj lipnja iz feljtona objavljenog u Glasu koncila.

Mesić, međutim, tvrdi da nije riječ o isključivom prenošenju teksta, nego da je Večernjak "otišao korak dalje", nazivajući ga Udbinim kadrovikom.

Iako je Večernjak objavio demanti iz Ureda Predsjednika, Mesića smeta što se list nje ispričao, nego je ustrajao u tvrdnji da je riječ o prenesenom tekstu.

"To je notorna laž, ali, mi u našoj javnosti imamo još ustašoida, koji se tu i tamo pomalo sakrivaju na ovaj ili onaj način, a ja svoj antifašizam javno iznosim i to mnoge vjerojatno smeta", kazao je Mesić.

Dodao je da uređivačku politiku Večernjeg lista ne naziva ustašoidnom, ali i da u Večernjem listu ima onih kojima smeta njegov antifašizam pa koriste svaku priliku da bi ga napali.

Na pitanje tko stoji iza napada, Mesić je odgovorio kako je riječ o onima koji su na kriminalan način proveli privatizaciju Večernjeg lista i kojima se ne sviđa demokratizacija zemlje i otvaranje prema Europi.

"Dakle, moja politika smeta onima koji bi ponovno htjeli izolaciju Hrvatske i jasno je da će pokušati poduzimati sve da bi diskreditirali politiku za koju se zalažem", rekao je Mesić.

Ocijenio je da nedležne institucije nisu do kraja raščistile pitanje privatizacije Večernjeg lista, a za saborsko istražno povjerenstvo koje je imalo utvrditi okolnosti te privatizacije, kazao je kako ono nije imalo interesa da se istina utvrdi, te da je "ostalo negdje na sredini puta".

"A bilo bi dobro da hrvatski građani znaju da nije netko kupovao novine zbog toga da bi mogao reklamirati svoje proizvode. To su priče za malu djecu. Tamo su poznati akteri, oni su rekli čijim novcima i u koju svrhu se kupuje Večernji list, a to je dovoljno da se ide dalje u procesuiranje", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan zašto nije tužio i Glas Koncila, Mesić je kazao kako je i Glas Koncila pogriješio.

"Glas koncila je pogriješio i očito je da se tu isto radilo o manipulaciji, oni su vrlo dobro to znali. Međutim, biskupi kažu da nemaju nikakvog utjecaja na uređivačku politiku Glasa Koncila i ja im vjerujem, Glas Koncila je sasvim samostalna novina i ja se mogu eventualno ljutiti na uređivačku politiku i vjerovati da su oni namjerno propustili, ali o grijehu propusta i oni vjerojatno nešto znaju", rekao je Mesić.

Na primjedbu novinara da se ove godine puno govorilo o slobodi medija u kontekstu izbora Upravnog vijeća Hine te kroz nagađanja o promjenama u čelništvu HRT-a, Mesić je kazao kako zasad još nije poznato što se doista dogodilo u Hini, te da će se to vidjeti tek kad novoizabrani članovi Vijeća odluče o ravnatelju i glavnom uredniku Agencije.

"Mene sada zanima da na čelo Hine dođe onaj koji će biti novinar u pravom smislu riječi, i ako ovako izabrano Upravno vijeće bude imalo dovoljno snage da za glavnog urednika i direktora izabere one koji će poštivati samo struku, onda je sasvim svejedno kako su oni izabrani", rekao je Mesić.

Dodao je da bi problem mogao nastati tek ako bi novoizabrani vodeći ljudi Hine bili pod utjecajm pojedinih političkih opcija, što bi, smatra, škodilo slobodi medija u Hrvatskoj.

Još jednom je ocijenio kako bi najbolje bilo da ravnatelj HRT-a Mirko Galić do kraja odradi svoj mandat, te da se u međuvremenu pronađe najbolje rješenje za njegova nasljednika.

Predsjednik je za Hrvatski radio govorio i o tome što očekuje od idućih parlamentarnih izbora.

Ponovio je da se ne osjeća dužnikom stranaka koje su mu financirale kampanju, te da će na izborima podržati opciju koja bude jamčila borbu protiv korupcije i kriminala te ostvarenje planiranih reformi.

Na pitanje hoće li Hrvatsku u EU uvesti HDZ ili SDP, odgovorio je kako će o tome odlučiti građani, te kako se nada da će Hrvatska u EU ući do kraja njegova predsjedničkog mandata, 2010.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara