Mesić: Miru treba dati šansu

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić obratio se javnosti izjavom koju prenosimo u cijelosti:

" Na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda ministar vanjskih poslova SAD prezentirao je mnoštvo informacija u kontekstu krize oko Iraka i moguće povezanosti Iraka s međunarodnim terorizmom. Dio tih informacija može se svrstati u kategoriju dokaza, dok su drugi dio čvrste indicije. I jedno i drugo navodi na zaključak o osnovanosti sumnje kako režim u Bagdadu ne surađuje u potpunosti s inspektorima Ujedinjenih naroda, te time krši odredbe rezolucije 1441 Vijeća sigurnosti od studenoga prošle godine, kojom se traži razoružanje Iraka u kontekstu posjedovanja oružja masovnog uništavanja.

Kao predsjednik Republike Hrvatske ne jednom sam izrazio čvrstu podršku stvaranju i djelovanju globalne antiterorističke koalicije. Također sam naglašavao kako postrojenja za proizvodnju oružja masovnog uništavanja, kao i ta oružja treba staviti pod djelotvornu međunarodnu kontrolu, odnosno uništiti ih, ako takvu kontrolu nije moguće provesti.

Ta stajališta zastupam i dalje. Siguran sam da time štitim ključne interese Republike Hrvatske i svih njezinih građana, jer su i međunarodni terorizam, i oružja masovnog uništavanja koja su izvan kontrole, potencijalna, ali vrlo realna opasnost za sve, pa tako i za našu zemlju. Ponavljam, također, da je istodobno s konkretnim akcijama usmjerenim na suzbijanje globalnog terorizma nužno povesti i dugoročnu borbu protiv njegovih korjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, držim nužnim još jednom naglasiti nezaobilazno mjesto i ulogu Ujedinjenih naroda kako u borbi protiv međunarodnog terorizma, tako i u naporima da se pronađu, stave pod kontrolu ili, ako se to pokaže jedinim izlazom, unište oružja masovnog uništavanja. Ključnu odgovornost snose vlasti u Bagdadu.

One moraju nepobitno dokazati da u potpunosti surađuju s inspektorima Ujedinjenih naroda, odnosno odgovoriti na zadovoljavajući način i bez odgađanja na pitanja koja nameću informacije što su ih u Vijeću sigurnosti prezentirale Sjedinjene Države. Negiranje nije odgovor s kojim se međunarodna zajednica može zadovoljti. Inspektorima treba omogućiti da nastave s radom - naravno, ne u nedogled.

Prije no što se donese odluka u upotrebi sile treba biti siguran da su iscrpljena apsolutno sva druga sredstva za realiziranje odredbi rezolucije 1441 Vijeća sigurnosti. Inspektori, dakle, ne mogu nastavljati s radom beskonačno, ali ni ratnoj opciji ne smije se pribjeći ishitreno i naprečac. Ako želimo živjeti u svijetu mira, stabilnosti i sigurnosti, a siguran sam da to svi želimo, ne možemo ponekad izbjeći ni teške odluke.

Jedan je mudar čovjek još davno rekao kako je najveći zločin odbiti boriti se, onda kada se borba ne smije izbjegavati. Mi smo nedavno iskusili užase rata i znamo cijeniti mir. Stoga smo i duboko privrženi rješavanju svih problema pregovorima. No, mi isto tako znamo da Republike Hrvatske ne bi bilo da se nismo borili, onda kada nam je rat bio nametnut. Bude li slobodnom svijetu nametnuta borba za mir i sigurnost, Republika Hrvatska znat će gdje je njezino mjesto. No, ja vjerujem da mir u ovom trenutku još uvijek ima šansu. Treba mu je dati!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara