Mesić: Mora se ući u trag Gotovininim pomagačima

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić ustvrdio je danas da se mora ući u trag onima koji su generalu Anti Gotovini pomagali u bijegu, jer su na taj način kršili hrvatske zakone.

"To je također kazneno djelo i za to moraju odgovarati", kazao je Mesić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavu".

Predsjednik Mesić smatra da Gotovininim uhićenjem posao za glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i tajne službe nije završio. "Mehanizmi moraju funkcionirati. Gotovina se skrivao u najluksuznijim hotelima, putovao najluksuznijim prevoznim sredstvima, a to neizmjerno košta", kazao je Mesić. Ocijenio je da je godina Gotovinina bijega koštala "dosta više" od 70 tisuća eura.

Dodao je da uhićenje odbjeglog generala važan događaj, ali da nije najvažnije što se dogodilo ove godine. "Uhićenje je važno da se vidi kako Hrvatska ispunjava svoje zakone i preuzete obveze, no to nije najvažniji događaj jer je bilo razumljivo da će se prije ili kasnije morati pojaviti pred sudom".

Važnijim ovogodišnjim postignućem Hrvatske ocijenio je početak pregovora s Europskom unijom, čime je, kako je rekao naša zemlja dobila mogućnost sudjelovati u "milenijskom poduhvatu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odgovarajući na pitanje postoji li pisano jamstvo glavne haške tužiteljice Carle del Ponte da će se Gotovina moći braniti sa slobode, Mesić je rekao da nije bilo nikakvog potpisa nego načelnih razgovora i pristanka da će Tužiteljstvo pomoći da se brani sa slobode uz uvjet da dobrovoljno pristupi Tribunalu.

"No, budući da mu je policija ušla u trag ne znam da li se tu može išta učiniti, iako kod nas ima dosta nagađanja", smatra Predsjednik.

Važnim je ocijenio da o akciji generalova uhićenja nisu "curile" informacije iz naših tajnih službi, koje su surađivale sa stranim službama.

Komentirajući tvrdnju da će se na suđenju hrvatskim generalima pisati nova povijest ovih prostora Mesić je rekao da su "sva pitanja već apsolvirana i kod nas i u svijetu".

"Zna se kako je došlo do rata, tko je počeo rat i tko je učinio najviše zločina. Sve je to apsolvirano i ne znam što bi se trebalo novo dogoditi".

Predsjednik smatra da u optužnici protiv Gotovine, Markača i Čermaka nije optuženo cijelo hrvatsko ratno vodstvo, iako u optužnici postoje neke formulacije koje će, kako je rekao, biti demantirane tijekom suđenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara