Mesić na regionalnom gospodarskom forumu u Cavtatu

DRUGI regionalni gospodarski forum za jugoistočnu Europu, koji se u utorak održava u Cavtatu, prilika je za razvitak suradnje zemalja regije, ocijenio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na susretu s novinarima nakon završetka prijepodnevnog dijela foruma.

Mesić je novinarima kazao da je cavtatski Forum dobio svoje mjesto u Europi, te da sve države regije upravo tu imaju šansu unaprijediti suradnju, a posebno predstavnici gospodarstva.

Govoreći o hrvatskoj suradnji s Haškim sudom (ICTY), Mesić je kazao da Hrvatska surađuje dobro, jer su se svi naši građani, istaknuo je, koji su bili pozvani kao svjedoci, optuženi ili osumnjičeni, odazvali pozivu u Den Haag, a u bijegu je samo optuženi general Ante Gotovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Naše službe poduzele su sve mjere ne bi li došli do traga boravišta generala Gotovine, ali to nisu uspjele, i ja tvrdim da nije u Hrvatskoj", istaknuo je Mesić, dodajući kako drži da bi Hrvatska bila zadnja zemlja u kojoj bi boravio s obzirom da ga traže sve policije svijeta, a najviše hrvatska.

Govoreći o suradnji Međudržavnog vijeća Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Mesić je kazao da je takav način suradnje unaprijedio odnose dviju zemalja, te da ima još nekoliko pitanja koja treba riješiti, a među kojima i pitanje Luke Ploče, odnosno njeno buduće funkcioniranje što je zanimljivo i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Glede sudjelovanja hrvatskih vojnika u ratu u Bosni i Hercegovini, Mesić je kazao kako je uvijek tvrdio da, ako bi Hrvatska vojska prelazila hrvatske granice, za to bi potrebna odluka Sabora i odluka predsjednika.

"Parlament takvu odluku nikad nije donio, niti je Predsjednik javno obznanio, i prema tome oficijelno Hrvatska vojska nije sudjelovala u Bosni i Hercegovini, a jesu li grupe ili pojedinci, to je pitanje koje druge institucije trebaju utvrditi", zaključio je predsjednik Mesić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara