Mesić: Ne opterećujem se luzerima koji me optužuju da sam veleizdajnik

Mesić: Ne opterećujem se luzerima koji me optužuju da sam veleizdajnik

Foto: Željko Šop / Cropix

"NISAM Haagu dostavljao transkripte jer to nije bio moj zadatak", tvrdi Stjepan Mesić. Bivši predsjednik je u razgovoru za HTV kazao da je njegova zadaća bila pomoći suradnji s Haškim sudom, na što ga je obvezivao Ustavni zakon.

"Svima koji me napadaju nije cilj zaštititi generale, radi se o sasvim drugim namjerama", uvjeren je Mesić koji ističe da ga napadaju otkad je postao predsjednik. "Svi ti luzeri koji se sada javljaju, to su likovi koje sam pobjeđivao na izborima", kaže Mesić pa dodaje da se "tim kosturima koji izlaze iz ormara nema vremena baviti".

"Bilo bi dobro da premijerka pročita Ustavni zakon o suradnji s Haagom"

"Umjesto da se istražuje tko nije surađivao s Haškim sudom, tko je prije mog dolaska izdvojio određene transkripte da ih ukloni zbog toga što su smatrali da ih ne treba dati javnosti, napada se one koji su surađivali s Haškim sudom", smatra Mesić.

Tvrdi da se ničega ne boji, a posebno ne istrage koju je najavila Jadranka Kosor. "Bilo bi dobro da premijerka i Vlada prihvate Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom, da ge pročitaju i vide o čemu se radi. Svi građani i institucije moraju surađivati s Haškim sudom", odlučan je Mesić.

Gdje je "puklo" s Karamarkom?

Mesić također tvrdi kako on nikada nije rekao da je Tomislav Karamarko osobno poslao transkripte u Haag. "Ja sam samo rekao da je Karamarko bio na čelu institucije čiji je službenik izdvojio fonozapis iz Ureda predsjednika i to je predano Haagu", kaže Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje gdje je "puklo" između njega i bivšeg prijatelja Karamarka, Mesić odgovara: "On je sada ministar, ja sam običan umirovljenik i vjerojatno ne vidi razloga zašto bi razgovarao. Ali ako ga nešto zanima, ja ću mu vrlo rado reći".

"Vesna Škare Ožbolt je prevrtljiva"

Mesić i dalje stoji iza svojih tvrdnji da su određene osobe "opustošile" Tuđmanov arhiv prije nego je on u njega uopće ušao. "Tadašnji ministar Jarnjak je čak i potpisao jedan dokaz, papir, i to zelenom bojom. Tamo stoji da je on preuzeo više od 200 transkripata. Zašto ti transkripti nisu dati Haagu? Možda se tu krije nešto što koristi generalima. Također, možda ima nešto što im može pomoći i u dokumentima za koje je Miroslav Tuđman zaključio da pripadaju obitelji", kaže Mesić.

Vesni Škare Ožbolt, koja tvrdi da nitko prije Mesića nije imao pristup transkriptima i optužila bivšeg predsjednika da je kriv za presudu Gotovini i Markaču, Mesić je poručio da može pričati što god želi. "Ona je jako prevrtljiva osoba. Čak je dva mjeseca bila u mom uredu kad sam došao, ako je vidjela da se nešto ne radi u skladu sa zakonom, mogla je to prijaviti. Kad sam ja pokušao pomoći Gotovini da dobije status kao i svi drugi, napala me da protiv mene treba pokrenuti postupak jer pomažem Gotovini. Sada me optužuje da sam ja kriv za presudu", kaže Mesić.

Za svoju sigurnost Mesić, kako kaže, nije zabrinut usprkos hajci koja se protiv njega podigla. "Za sada nisam dobio prijetnje. Dobio sam nekoliko uvredljivih pisama, doduše prilično nepismenih", naglasio je Mesić. Bivši predsjednik također ističe da se generalima sad ne može pomoći lovom na vještice, već ih treba odvojiti od Tuđmana i Šuška, onih koji su kreirali politiku

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara