mesić: nikada svi neće biti zadovoljni proračunom

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, komentirajući danas donošenje državnog proračuna za iduću godinu, kojim je, među ostalim, i njegovu uredu smanjen novac, rekao je kako je manje važno hoće li se Uredu predsjednika ´skinuti´ milijun kuna, nešto više ili manje, jer to ne rješava hrvatske probleme.

´Budući da se proračun snižava na svim stavkama, logično je i da Predsjednikov ured to doživi. Taj problem treba gledati u širem kontekstu, što znači da treba tražiti mogućnost da se sve aktivnosti ne plaćaju iz proračuna i da se mnoge organizacije, koje egzistiraju, financiraju iz doprinosa njihovih članova´, rekao je predsjednik Mesić.

Dodao je kako treba vidjeti je li najbolje riješeno financiranje političkih stranaka.

´Sve je to tema za jednu širu raspravu, a sasvim je jasno da nikada svi neće biti zadovljni proračunom jer su zahtjevi preveliki, a sredstva ograničena´, izjavio je Mesić novinarima u svojem uredu, gdje je razgovarao s građanima.

´Sigurno je da Hrvatska ima skup državni mehanizam i da je teško zadovoljiti sve one koji traže da se njihovi problemi rješavaju proračunskim sredstvima. Šteta je da nismo uspjeli aktivirati hrvatsko gospodarstvo, pa bismo imali više i za raspodjelu´, ocijenio je predsjednik Mesić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan o svjedočenju Milana Babića, jednog od bivših čelnika tzv. ´krajine´, paradržave pobunjenih hrvatskih Srba, u haaškom procesu protiv Slobodana Miloševića, predsjednik Mesić je podsjetio da je Babić svojedobno odbijao pokušaje hrvatske vlasti da se pronađe političko rješenje, te da je i od ostalih predsjednika općina tražio da to isto učine.

´To pokazuje od kada datira organizacija koju je (u Hrvatskoj) postavio Slobodan Milošević i odakle su dolazile zapovijedi´, rekao je Mesić. Po njegovim riječima, dok je bio potpredsjednik Predsjedništva tadašnje SFRJ, izaslanstvo kninskih Srba s Babićem na čelu u Beogradu se sastajalo s Miloševićem i predstavnikom Srbije u Predsjedništvu Borom Jovićem. Nakon jednog takvog sastanka, rekao sam Babiću: ´Milošević i Jović te varaju i od svega što ti obećavaju - nema ništa. To je čisti promašaj, a svaki problem u Hrvatskoj možemo riješiti, ali za stolom, ne oružjem. Babić se na to nasmijao i rekao: ´Prije ili kasnije, ja ću imati državu.´ Na to sam mu odvratio: ´Ne da nećeš imati državu, nego ni ordinaciju nećeš imati.´´

´Valjda se sada sjeća što sam mu rekao čim tako svjedoči i vjerojatno se prisjetio što sam mu tada, još 1990., rekao´, dodao je predsjednik Mesić.

Na tradicionalnom susretu uz kavu predsjednik Mesić razgovarao je danas s izaslanstvima Hrvatskoga kulturnog društva ´Manuel´ iz Feričanaca, Autonomne ženske kuće ´Zagreb´, Udruge likovnih umetnika ´Fortuna art´ te s učenicima samoborske Strukovne škole i specijalnog odjela vinkovačke Osnovne škole A.G. Matoša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara