Mesić: Nismo pokrenuli Hrvatsku, kao što je obećala Vlada

UPITAN da komenitra rad Vlade u protekle dvije godine, predsjednik Mesić je ocijenio kako "ima ministara koji su sasvim zadovoljili, a ima i onih koji još nisu pa imaju još dvije godine vremena".

"Hrvatska vanjska politika dobro je vođena i dobro je hrvatsko usmjerenje, ali još nismo sasvim pokrenuli Hrvatsku, kao što je Vlada obećala, odnosno kao što su bila izborna obećanja", rekao je predsjednik Mesić novinarima uoči današnjeg zatvaranja Opće skupštine Svjetske akademije umjetnosti i znanosti u hotelu Westin.

Komentirajući prigovore da nije došao na obilježavanje obljetnice pada Vukovara, predsjednik je rekao kako "tijelo ne može biti u isto vrijeme na dva različita mjesta". "Bio sam u to vrijeme s predsjednikom Njemačke, s Genscherom, s Douglasom Hurdom, i to su bili unaprijed zakazani razgovori", istaknuo je Stjepan Mesić podsjećajući da je u Vukovar poslao svoje izaslanstvo.

Predsjednik Mesić o obljetnici Daytona

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić rekao je u razgovoru za nedjeljno izdanje banjolučkih Nezavisnih novina kako je deseta obljetnica mirovnog sporazuma u Daytonu razlog za slavlje jer je tim činom zaustavljen rat u BiH, ali je dodao kako, s druge strane, zadovoljstvo nije potpuno jer "BiH nema potrebne državne mehanizme".

"Moramo tražiti jednu konstruktivnu nadogradnju kako bi se BiH pripremila za ostvarenje svog strateškog cilja, a to je ulazak u Europsku uniju", kazao je hrvatski predsjednik.

Na pitanje novinara o uspostavi trećega entiteta, hrvatski predsjednik rekao je kako drži da "ne bi bilo dobro da se uspostavi treći entitet u BiH, jer bi to onda do kraja konzerviralo stanje u toj državi".

Mesić je naglasio kako BiH mora dobiti ustroj koji će "jamčiti na čitavom njezinom prostoru konstitutivnost sva tri naroda i ravnopravnost svih građana".

"To je prvenstveno pitanje političke volje političkih snaga u BiH. Naravno, i pomoći međunarodne zajednice", kazao je Stjepan Mesić.

Intervju s hrvatskim predsjednikom objavljen je u vrijeme drugog niza razgovora koje politički čelnici BiH vode u Sjedinjenim Državama o nužnim promjenama Ustava. Prvi niz pregovora održan je u Bruxellesu krajem prošloga tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara