Mesić: Nisu bitni potpisi koje će predočiti Sanader

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić u 11 sati počeo je konzultacije s političkim strankama o konstituiranju nove vlade.  Najprije će razgovarati s Ivom Sanaderom, a tijekom dana obavit će razgovor sa svim političkim strankama.

Predsjednik Mesić započeo je razgovor s predsjednikom HDZ-a i najvjerojatnijim mandatarom Ivom Sanaderom čija stranka ima 66 zastupnika i 10 potpisa potpore predstavnika drugih stranaka i manjinskih zastupnika te najavljenu potporu predstavnika talijanske manjine Furija Radina. Sastavljanje Sanaderove Vlade, po najavama, trebao bi poduprijeti i HSS.

U HDZ-ovu izaslanstvu su i zamjenica predsjednika Jadranka Kosor te član Predsjedništva HDZ-a Vladimir Šeks.

Predsjednik Mesić će danas razgovarati i s izaslanstvima Socijaldemokratske partije (SDP), koalicije HSLS-DC, Istarskoga demokratskog sabora (IDS), Libre-Stranke liberalnih demokrata, Liberalne stranke (LS) i Primorsko-goranskog saveza (PGS). Isti dan popodne Predsjednik će  razgovaarti s izaslanstvom Hrvatske narodne stranke (HNS), Hrvatske seljačke stranke (HSS) i Hrvatske stranke prava (HSP).

Mesić je izjavio da bi se "obrisi nove Vlade mogli vidjeti već u ponedjeljak navečer". Istaknuo je da mu potpisi zastupnika koje će mu predočiti Sanader nisu bitni jer će buduća vlada pravi test proći u parlamentu.

Uvjeti za to stekli su se nakon objave konačnih službenih izbornih rezultata i njihovom objavom u "Narodnim novinama", od kada počinje teći i službeni rok za utemeljenje novog saziva Hrvatskog sabora.

U Sabor su izabrana 152 zastupnika - 140 sa stranačkih lista u 10 izbornih jedinica, četiri zastupnika u 11. izbornoj jedinici (za dijasporu) i osam zastupnika nacionalnih manjina u 12. izbornoj jedinici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po 3. stavku članka 97. Ustava predsjednik Republike povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih dogovora uživa povjerenje većine zastupnika.

U utorak će Predsjednik nastaviti razgovore o imenovanju mandatara nove Vlade s izaslanstvom Hrvatske stranke umirovljenika i nacionalnih manjina.

Očekuje se da bi Mesić nakon razgovora mogao u utorak objaviti i ime mandatara nove Vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara