Mesić o objavljivanju karikatura proroka Muhameda

OBJAVLJIVANJE karikatura proroka Muhameda nije pametan potez i on može nanijeti štetu i državi i pojedincima, izjavio je u srijedu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon razgovora s estonskim kolegom Arnoldom Rueuetelom.

"Objavljivanje spornih karikatura sigurno u najmanju ruku nije pametan potez niti izvan Hrvatske niti u Hrvatskoj i on može nanijeti štetu i državi i pojedincima", rekao je Mesić odgovarajući na upit novinara da komentira objavljivanje spornih karikatura u hrvatskom tjedniku Nacional.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Suočeni smo i u svijetu, a evo sada i u Hrvatskoj nakon objave karikatura u Nacionalu, sa situacijom u kojoj treba naći pravu mjeru između načela slobode govora i izražavanja i potrebe da se ne vrijeđaju ničiji vjerski osjećaji", kazao je predsjednik.

Prema njegovim riječima, možemo vjerovati da autori spornih karikatura nisu želi vrijeđati Muslimane, ali činjenica je da su oni uvrijeđeni.

"Bitno je reći dvije stvari: sloboda izražavanja je neupitna u svakoj zemlji u kojoj razvijamo demokraciju, ali nitko tu slobodu ne smije zloupotrebljavati i ako do zloupotrebe dođe oni koji su uvrijeđeni zaslužuju ispriku, ali sigurno da nasilje kao odgovor na uvredu, ma kakva ona bila, nije prihvatljivo ni u ovom konkretnom slučaju. Drugo, karikature koje su u pitanju inspirirane su činjenicom da se islam zloupotrebljava kao pokriće i kao opravdanje za terorizam. Međutim, protiv te zloupotrebe treba se boriti, a to moraju u prvom redu učiniti muslimani sami", kazao je predsjednik Mesić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara