Mesić o radu buduće hrvatske Vlade

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić izjavio je danas u Marijancima kako očekuje da će nova Vlada nastaviti suradnju s Haaškim sudom, "jer bi odustajanje od suradnje značilo novu izolaciju Hrvatske, a to Hrvatskoj ne treba".

Na novinarski upit što očekuje od nove Vlade glede suradnje sa Sudom u Haagu, Mesić je rekao da se krivnja mora individualizirati, a kolektivno optuživanje prestat će kada konkretni ljudi budu odgovarali za konkretna djela.

"Onda možemo ostvariti i suradnju s našim susjedima i tražimo od njih, a posebno od onih koji su krivi za agresiju i najviše pridonijeli razaranju i žrtvama, da pomognu individualizaciji krivnje", kazao je Mesić.

Na upit o novome mandataru Vlade rekao je da će HDZ, iako nije našao koalicijske partnere, vjerojatno imati većinu u parlamentu, uz potporu manjinskih zastupnika te nekih stranaka koje će bez potpisivanja koalicijskog sporazuma "podržati mandatara Ivu Sanadera".

"Vjerujem da će u parlamentu biti izglasana potrebna većina, da ćemo dobiti Vladu koja treba nastaviti razvoj, sve ono što je bilo pozitivno i daljnju afirmaciju Hrvatske", rekao je Mesić dodavši kako očekuje da će Vlada predložiti prioritete Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komentirajući medijske napise o navodnim nepravilnostima u INA-i u vezi uvoza libijske nafte, Mesić ocijenio je kako se radi o špekulacijama pa na to nema smisla gubiti vrijeme.

"Ne tvrdim da u INA-i ili negdje drugdje nema nepravilnosti, ali to trebaju odraditi državni mehanizmi, i kad se do kraja utvrdi stanje, neka se poduzmu mjere. Praviti aferu u tvrtki koja je najprosperitetnija u zemlji, šteti Hrvatskoj", rekao je Mesić.

On smatra da se problem ne može riješiti preko medija, a INA se na takav način kompromitira u Europi i svijetu i pred svojim partnerima.

Predsjednik Uprave INA-e Tomislav Dragičević kazao je novinarima da treba podnijeti kaznene prijave protiv onih koji remete poslovanje tvrtke plasiranjem u javnost "poluinformacija i dezinformacija".

"Tvrdim da nema nikakvog aneksa u ugovoru, niti pravne podloge za bilo kakva plaćanja, te da nikakva plaćanja nisu obavljena., A je li netko pokušao to napraviti, to još nije došlo do menadžmenta", rekao je Dragičević ustvrdivši da unutarnja kontrola "ništa od toga nije našla niti to postoji".

"Ako treba, neka policija i Državno odvjetništvo provjere je li nešto plaćeno ili nije", dodao je Dragičević.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara