Mesić o skupu na Ohridu

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić rekao je u ponedjeljak da je na skupu predsjednika zemalja bivše Jugoslavije, uz predstavnike Albanije i Grčke predvođene ministrom vanjskih poslova Georgiosom Papandreouom "razgovarano o našim nastojanjima da ostvarimo standarde, harmoniziramo našu zakonsku regulativu i da što prije uđemo u Europsku uniju".

"Ponovno smo potvrdili individualni pristup, dakle nikakav konvoj nego regata...Podržavamo našu međusobnu suradnju, jer svaki za sebe smo malo tržište, ali ako međusobno surađujemo, onda je to ozbiljno tržište, pogotovo ukoliko još tome tržištu pribrojimo i one zemlje koju su nam vrlo bliske", izjavio je predsjednik Mesić novinarima prigodom današnjeg posjeta tvrtki Cedevita koja posluje su sklopu Atlantic Grupe.

"Hrvatska je zainteresirana (za suradnju) zbog toga što sada završavamo naše prometnice, autoceste i na taj način možemo povezati naše luke sa velikim dijelom Europe i zato smo zainteresirani za međusobnu suradnju s onima koji imaju iste strateške ciljeve", kazao je Mesić.

Predsjednik je odgovarajući na novinarski upit potvrdio da se razgovaralo i o viznom režimu, dodavši da Srbija i Crna Gora, nakon jednostrane odluke o ukidanju viza, otvaraju svoj prostor za 40 država među kojima je i Hrvatska, "jer teško je poslovati uz vizni sustav i čekati razna odobrenja i pri tome izgubiti posao".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isto tako i oni koji dolaze k nama, ako čekaju naše vize i čekaju odobrenja ministarstava vanjskih i unutarnjih poslova, vrlo teško je očekivati da će netko toliko čekati da bi sklopio posao u Hrvatskoj. Ići će tamo gdje mu je to jednostavnije, zato i Hrvatska mora poduzeti sve da liberalizira taj vizni režim, čak negdje i ukine", rekao je predsjednik Mesić.

Dodao je da oni koji žele koristiti naš prostor u nedopuštene svrhe, oni ne dolaze s putovnicama i vizama, nego bez svega toga.

"Prema tome, kontrolni mehanizmi moraju postojati", naglasio je Mesić.

Upitan kada bi moglo uslijediti ukidanje viza, predsjednik je rekao da će se pokazati na primjeru Srbije i Crne Gore, podsjetivši da su s Bosnom i Hercegovinom već ukinute vize za vrijeme turističke sezone, što bi se moglo i produžiti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara