Mesić o svojoj izjavi da Jugoslavija mora platiti ratnu štetu Hrvatskoj

GOSTUJUĆI u emisiji HTV-a "Nedjeljom u 2" predsjednik Republike Stjepan Mesić pojasnio je da njegova tvrdnja kako Jugoslavija mora Hrvatskoj platiti ratnu štetu ne znači da će on pokrenuti takvu inicijativu, već da je samo iznosio svoje mišljenje na upit jednog banjalučkog dnevnog lista da li Hrvatska i dalje inzistira na ratnoj odšteti.

´Smatram da Hrvatska mora inzistirati na ratnoj odšteti, a da li ćemo je i kada naplatiti, to je drugo pitanje. To je bio samo odgovor na pitanje što ja mislim, a mislim da onaj tko je bio agresor mora biti i presuđen da plati ratnu štetu´, kazao je Mesić.

Predsjednikovu izjavu banjalučkom dnevniku danas je prenijelo nekoliko hrvatskih dnevnih listova, navodeći da je Mesić od SRJ zatražio naplatu 15 milijardi eura ratne štete. Po ocjeni medija, Mesić se ´upleo u komentiranje reparacije šteta, što je u nadležnosti Vlade´.

Potvrdivši kako je to pitanje u nadležnosti Vlade, Mesić je gostujući na HTV-u pojasnio da je banjalučkim novinama rekao da se ratna šteta kreće oko ´30 milijardi maraka´, ali da točan iznos moraju pokazati razne analize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komentirajući prodaju ´Sunčanog Hvara´ Mesić je rekao da je u tom slučaju proveden međunarodni natječaj, te da sada ima smisla raspravljati jedino o tome jesu li pritom poštivani zakonski propisi.

Mesić je ocijenio da je ulazak stranog kapitala u Hrvatsku ´dobar posao´ ukoliko će taj proces osigurati povećanje proizvodnje i upošljavanja, te proširenje tržišta. No pritom moraju postojati određeni kontrolni mehanizmi, ugrađeni u ugovor o prodaji, koji bi osigurali da se iz Hrvatske ne iznosi dobit prodanih tvrtki.

Upitan što misli kako će završiti ´slučaj Bobetko´, te gdje se sada nalazi general Gotovina´, predsjednik je kazao da mu je teško reći gdje se Gotovina nalazi, ali da misli kako bi ´sebi, svojoj obitelji, ali i Hrvatskoj´ učinio veliku uslugu kada bi odgovorio na pitanja ´koja mu u Haagu postavljaju´. Što se generala Bobetka tiče, rekao je da ne zna što je zaključila haaška liječnička komisija koja ga je pregledala, ali da po zaključcima naših liječnika on nije u stanju odgovarati pred Haaškim tribunalom.

Na tvrdnje o lošem stanju u Oružanim snagama, te tihom štrajku vojnih pilota u Zadru, predsjednik je kazao kako u vojsci ne može biti štrajka, kao ni politike.

Upitan zbog čega na čelnim pozicijama u vojsci nisu generali koji su Hrvatsku vojsku vodili u Domovinskom ratu, poput umirovljenih Ante Gotovine i admirala Davorina Domazeta, Mesić je rekao da ukoliko ´vojnik prijeđe određenu crtu on više nije vojnik´. ´Oni koji su se htjeli baviti politikom sada se i bave politikom, no zbog toga više nisu u vojsci´, rekao je Mesić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara