Mesić o zadaćama i prvim kušnjama nove vlade

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić kao najvažnije zadaće nove Vlade izdvojio je reformu uprave i vojske, dovršetak reforme pravosuđa i otvaranje radnih mjesta.

Komentirajući smanjenje broja ministarstava na 14, Mesić je u današnjoj emisiji Hrvatskoga radija "S predsjednikom uz kavu" rekao da, ako se želi uštedjeti, nije dostatno samo ukinuti ministarstvo, jer prebacivanjem poslova i djelatnika u druga ministarstva nema veće uštede.

Ocijenio je da bi trebalo smanjiti troškove državnog proračuna, poput sanacija (npr. tvrtaka ili banaka) koje, smatra Mesić, mora raditi strateški partner, a ne država.

Mesić očekuje da će prve kušnje za novu Vladu biti izručenje novih optuženika Haaškom sudu, šest do sedam tisuća zahtjeva pripadnika srpske manjine za povratom stanarskog prava te, kako je kazao, obnova svih kuća bez obzira na nacionalnost vlasnika.

U vanjskoj politici te su kušnje sudjelovanje hrvatskih vojnika u Iraku i pitanje izručenja Amerikanaca osumnjičenih za ratni zločin, dodao je.

Komentirajući slučaj haaškog osuđenika generala Tihomira Blaškića, Mesić je rekao da bi novi dokazi koji, kako je rekao, "pokazuju da su drugi odgovorni za ono što je Blaškić suđen", mogli biti dostatno snažni da se može očekivati znatno blaža kazna ili čak oslobađajuća presuda.

Osvrnuvši se na sastav Sanaderove Vlade, Mesić je rekao da bez obzira na to što će biti manjinska, ona može odgovoriti na postavljene zadaće, no, napomenuo je, prije rasprava u Hrvatskom saboru morat će tražiti potporu oporbe. Ocijenio je da je to, s obzirom na to da će rasprave biti utemeljenije, u demokratskom smislu napredak.

Na novinarski upit smatra li da je Sanader uspio reformirati HDZ, Mesić je odgovorio da "najvećim dijelom jest, no da još postoje pojedini slučajevi govora mržnje i ljudi u toj stranci koji misle da je HDZ pokret koji se bori protiv imaginarnog komunizma".

Mesić je izrazio nadu da neće biti sječe veleposlaničkih dužnosti, ustvrdivši da to nije potrebno ako je tko na to mjesto došao poštujući strogo određen postupak.

U vanjskoj politici najvažnije je otvoriti se susjedima, prihvatiti europske standarde i ući u Europsku uniju, drži Mesić.

U idućoj godini očekuje promjene i optimističan je jer se, po njegovu mišljenju, sada polazi s boljih pozicija nego 2000. Nema negativne stope rasta, gospodarstvo funkcionira, inflacija je niska i imamo izgleda da zadržimo dobar rejting u novčarskim krugovima, objasnio je Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara