Mesić: Očekivao sam tvrdo izvješće Carle del Ponte

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić izjavio je danas da je očekivao tvrdo izvješće glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte pred Vijećem sigurnosti UN-a, ali i da smatra da taj izvještaj ne bi smio usporiti proces približavanja Hrvatske EU, ako Hrvatska bude odlučna u provođenju svoje politike.

"S obzirom na sve što se događalo, očekivao sam da će taj izvještaj (Carle del Ponte) biti tvrd", izjavio je Mesić novinarima tijekom posjeta tvrtki Ingra.

Predsjednik smatra da taj izvještaj ne bi smio usporiti proces približavanja Hrvatske EU, ako Hrvatska bude odlučna u provođenju svoje politike.

Ističe da prepoznatljivosti Hrvatske ne pridonose različite poruke koje se šalju, da ne može izvršna vlast raditi u jednom pravcu, a netko u Saboru interpretirati tu politiku kako hoće.

"Ako na jednoj strani Hrvatska daje izjave da će provesti sve ono što je utvrđeno našim međunarodnim obvezama, tvrdi da će provesti Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom, te je po tome prepoznatljiva u Tužiteljstvu, Haaškom sudu i UN-u, a u isto se vrijeme vode rasprave u Hrvatskom saboru da oni koji surađuju s Haaškim tribunalom čine akt izdaje, a u tome sudjeluju i zastupnici vladajuće stranke. Ako se od toga nitko ne ograđuje jasno je da to ne pomaže suradnji, prepoznatljivosti Hrvatske kao države koja provodi svoje zakone", kazao je Mesić.

Komentirajući navod iz izvješća Carle del Ponte da postoje indikacije da Gotovina uživa "podršku dobro organizirane mreže, čije je dio i unutar državnih struktura", predsjednik Mesić je kazao kako je uvjeren da ni jedan dio vlasti ne sudjeluje u suradnji s odbjeglim generalom Gotovinom. "Ne sudjeluje u tome sigurno nitko, jer bi neka služba morala podnijeti o tome izvješće", istaknuo je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, pretpostavlja da se takva percepcija dobiva ako se u Saboru vode rasprave o tome kako utvrditi odgovornost onih koji surađuju s Haaškim sudom i ako se nitko od toga ne ograđuje.

"Te poruke su krive. To ne znači da netko surađuje s generalom Gotovinom ili da ga štiti, ali ne možete na jednoj strani reći - mi poduzimamo sve što je potrebno, a onaj drugi prihvaća generala Gotovinu kao heroja", kazao je.

Ističući da nitko nije rekao da general Gotovina nije zaslužan za Hrvatsku, da spada među one koji su zaslužni za obranu Hrvatske, predsjednik je kazao kako je "njegova (Gotovinina) obveza da odgovori na pitanja koja mu Haaški sud postavlja".

Na upit kako komentira najavu premijera Ive Sanadera da će tražiti da glavna haaška tužiteljica da dokaze za svoje tvrdnje, Mesić je kazao kako je Sanaderovo pravo da to kaže.

Predsjednik Mesić ističe da je hrvatska Vlada izrazila spremnost, te da sve hrvatske službe surađuju s Haaškim sudom, da su se Haagu odazvali svi pozvani hrvatski građani, bez obzira da li kao svjedoci, osumnjičeni ili optuženi.

"U tom smislu smatram da nema nikakvih poteškoća u suradnji. Postoji jedino jedna osoba koja je u bijegu, do koje hrvatske institucije ne mogu doći. Mislim da u tom smislu mi ne bi smjeli biti taoci jednog čovjeka", istaknuo je Mesić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara