Mesić Odlikovao pojedince zaslužne za izgradnju autocesta

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić odlikovao je danas najvišim odlikovanjem za gospodarski doprinos Hrvatskoj osam pojedinaca zaslužnih za izgradnju autocesta.

Mesić je odlikovanje reda Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića uručio predsjedniku uprave Hrvatskih autocesta (HAC) Stanku Kovaču, direktoru Sektora za pravne i opće poslove HAC-a Nikoli Bačurinu, direktoru Sektora za građenje HAC-a Bori Brniću, glavnom inženjeru-koordinatoru pravca Sveti Rok-Zadar u HAC-u Ladislavu Pezdevšeku, direktoru pravca Sveti Rok-Split u HAC-u Anti Tvrdeiću, te zamjeniku ministra pomorstva, prometa i veza Pavlu Komadini i pomoćniku ministra za zaštitu okoliša i prostornog uređenja u Upravi za graditeljstvo Lini Fučiću te članu uprave tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb Žarku Bubalu.

Predsjednik Mesić je istaknuo da se odlikovanja dodjeljuju najzaslužnijima za organizaciju i provedbu "našeg najvećeg uspjeha u infrastrukturnim projektima, izgradnji autocesta". Program izgradnje autocesta najznačajniji je projekt u novijoj hrvatskoj povijesti, jer bez njih nema gospodarskog razvitka ni integracije u Europu, rekao je Mesić. Odlikovani su osmislili sustav organizacije i izgradnje, te razradili poseban model financiranja, koji je najbolji u Europi, istaknuo je Mesić, zaključivši da bi cestogradnja mogla postati najvažnijim izvoznim proizvodom Hrvatske.

U ime odlikovanih, Stanko Kovač je zahvalio što je Republika Hrvatska "ovako visokom ocjenom i visokim priznanjem odlikovala naš skroman doprinos njezinom razvoju i boljitku". Priznanje je to i izvođačima radova, projektantima, opremajućim društvima, te poticaj da nastavimo uspješno realizirati Vladin program izgradnje autocesta do kraja, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uoči svečanosti, ministar javnih radova, obnove i graditeljstva Radimir Čačić na konferenciji za novinare je predstavio danas odlikovane, te zahvalio svima na uspješno završetku "ključnog kritičnog dijela tog grandioznog projekta". Ovo je najviše odličje za gospodarski doprinos u Hrvatskoj i moglo je biti uručeno desetinama ili stotinama ljudi, ali su danas odabrane osobe, organizatori cijelog posla na dalmatinskom pravcu, kazao je.

Kovač je također ustvrdio da se priznanja dodijeljuju pojedincima, ali i da je "iza nas jedna grupa od 15 tisuća ljudi koji su obavili to djelo". Ocijenio je da nisu bili najteži ni tuneli ni usjeci, već uspostavljanje funkcioniranja zajedništva na projektu - od investitora, preko čitavog niza izvođača radova, do raznih ministarstava.

Direktor pravca Sveti Rok-Split u HAC-u Ante Tvrdeić je istaknuo kako puno toga još predstoji za obaviti, na njegovom dijelu posla do kraja godine treba završiti 46 kilometara autoceste od Vrpolja preko Dugopolja do Prgometa, te od Zadra 2 do Benkovca. Predstoji i završetak još triju dionica do 2005, te da su već počeli raditi na izgradnju mosta preko Krke čiji je raspon preko 200 metara.

Autocesta Zagreb-Rijeka, istaknuo je član uprave Žarko Bubalo, iduće će godine biti potpuno završena, a od gotovo 146 kilometara, 80 kilometara će biti u punom profilu. Već su uspostavljeni kontakti s raznim financijskim institucijama kako bi osigurali sredstva za izradu punog profila na cijeloj autocesti, a početak radova ovisit će o financijama, kazao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara