Mesić otvorio simpozij o zapošljavanju osoba s invaliditetom

OSOBE s invaliditetom zaslužuju jednaka prava kao i ostali građani, pa tako i pravo na zapošljavanje i rad, istaknuo je danas predsjednik Republike Stjepan Mesić na otvaranju stručnog simpozija o zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Zapošljavanje osoba s invaliditetom pretpostavka je njihove integracije u svakodnevni život, kao i egzistencijalne neovisnosti. Odnos građana prema invalidima važan je kriterij civilizacijskih dosega društva, rekao je Mesić.

Upozorio je da u Hrvatskoj nema dovoljno ustanova za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida - samo pet, te preporučio da se donošenjem novih poreznih olakšica olakša poslovanje tih ustanova.

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović izrazio je žaljenje što još uvijek postoje mnoge predrasude pri zapošljavanju invalida i istaknuo da njihovo uključivanje u svakodnevni život ne može biti samo obveza države, već društva u cjelini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno usvojena Nacionalna strategija za zapošljavanje osoba s invaliditetom i Zakon o rehabilitaciji i zapošljavanju invalida osnova su integralnog pristupa problemima osoba s invaliditetom, dodao je Vidović.

U nastavku simpozija stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva razmatrat će aktualno stanje i perspektive zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Na simpoziju koji je u povodu 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, organizirala Ustanova za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Hrvatske, osim domaćih sudjeluju stručnjaci iz Slovenije, Češke, Mađarske i Nizozemske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara