Mesić planira pomilovati i Mirka Norca?

PRAVNI stručnjaci procjenili su kako bi nakon odluke o smanjenju zatvorske kazne Stjepanu Grandiću te Slobodanu Bosancu i Damjanu Vukmiroviću, koji su počinili zločine nad Hrvatima u Voćinu i Otočcu, sljedeći logičan potez predsjednika Stjepana Mesića mogao biti i pomilovanje generala Mirka Norca.

Taj čin, ukoliko se dogodi, nikako neće proći bez oštrih reakcija iz Haaga, pa će Mesić morati uz veliki oprez odmjeriti koliko može smanjiti Norčevu kaznu.

Naš predsjednik, po svemu sudeći, uvodi nove standarde u korištenju zakonskih ovlasti pri pomilovanju osuđenika, te za to ima, po njemu, opravdane razloge.

Oni prvenstveno leže u Norčevoj dobrovoljnoj predaji i primjerenom ponašanju u zatvoru, ali i njegovoj dobi.

Naime, za zločine koji su počinjeni u Gospiću i Medačkom džepu, prije bi trebali odgovarati oni koji su kreirali situaciju u kojoj se takav zločin mogao dogoditi, nego Mirko Norac, koji je u to vrijeme napunio tek 23 godine.

Za iste zločine Norac je sa strane predsjednika Tuđmana i ministra Gojka Šuška bio nagrađivan te je profesionalno napredovao, da bi na kraju došao i do svog generalskog čina.

Dakle, ukoliko se Mesić požuri s pomilovanjem Mirka Norca ili mu kaznu neodmjereno smanji, postoji velika mogućnost da dovede u pitanje prijedlog haaške tužiteljice Carle del Ponte da se dvojici generala sudi u Hrvatskoj. To se osim na Norca, odnosi i na generala Rahima Ademija.

No, pozitivno je kako je sudu u Haagu više stalo do priznanja i kajanja počinitelja zličina, nego do odmjeravanja teških kazni, piše Globus.

Suci Međunarodnog suda za ratne zločine tvrde da ih, kada je Hrvatska u pitanju, muče dvije stvari; postoji li u Zagrebu politička volja da se za ratne zločine sudi na zakonit način, te ako postoji, jesu li hrvatski sudovi to spremni provesti na zakonit način.

Stoga će predsjednik Mesić, ukoliko se odluči pomilovati Norca, morati itekako paziti da to napravi u pravi trenutak. Postavlja se pitanje koji je trenutak uopće pravi za jedan tako riskantan potez.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara