Mesić ponovno govorom narušio Sanaderovu gospodarsku idilu

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić ponovno je pred gospodarstvenicima torpedirao priču Ive Sanadera o idili u hrvatskoj privredi, i o tome kako je mišljenje ekonomista MMF-a da Hrvatskoj prijeti gospodarska kriza "nije istina".

Pred publikom gospodarstvenika u Opatiji, Mesić je ponovio provokaciju Sanadera kao i prilikom govora na Velesajmu, kada je Sanaderovim predizbornim brojkama suprotstavio ono što on vidi kao realno stanje. Najprije je kazao kako je potpuno svjestan rizika da ga "neki opet pogrešno protumače", u pitanju koga kao predsjednik Republike podržava, a koga kritizira, odnosno, je li svrstan, ili nesvrstan, što naziva "nepostojećom dilemom".

Svrstan sam!

"Jer, ja jesam svrstan – od prvoga dana mojega predsjedničkoga mandata. I ostat ću tako svrstan do kraja", kazao je Mesić, nakon čega nije uslijedilo priznanje za koga se opredijelio, nego fraza da je svrstan na stranu svih hrvatskih građana. "Znam da se takvo moje svrstavanje nekima ne sviđa, ali – to je njihov problem. Nisam dobio mandat ni da šutim, ni da zatvaram oči pred problemima s kojima se ova zemlja suočava  ili će se tek suočiti", kaže Mesić.

Nakon toga kreće s kritikom na račun, kako kaže, politike "u kojoj je trgovina imala prednost pred proizvodnjom, uvoz pred izvozom, a financijske spekulacije pred proizvodnim investicijama", zbog čega Hrvatska ne proizvodi dovoljno da bi mogla živjeti od svojih prihoda pa se sve više i više zadužuje.

Eksperti MMF-a

"Upravo zato eksperti Međunarodnog monetarnog fonda smatraju da Hrvatska spada u krug posebno ugroženih zemalja jugoistočne Europe. Oni upozoravaju na našu veliku zaduženost, na to da izvozom ne pokrivamo ni polovicu našega uvoza", navodi Mesić, koji za razliku od Sanadera kaže, kako bi Hrvatska, s obzirom da je ovisna o stranim bankama, mogla ostati bez dovoljno novih kredita, čime bi došla u pitanje sposobnost vraćanja starih, ali i zadržavanja dosadašnjeg načina života. Nešto slično dogodilo se bivšoj Jugoslaviji početkom osamdesetih.

"Dodatno je zanimljivo  pa i više od toga, značajno - da nas sada na opasnost upozoravaju upravo eksperti Međunarodnog monetarnog fonda, koji je sve donedavno hvalio hrvatsku ekonomsku politiku i poticao prodaju imovine pa i banaka. Sada Fond šuti, ali pušta svoje ekonomiste da govore. No, i to je politika", kaže Mesić. "Mi naprosto ne bismo mogli i dalje živjeti onako, kako smo živjeli dosada. Jesam li ja zloguki prorok, kada na to upozoravam? Bojim se da nisam", zaključuje.

Savjetovanje se održava u trenutku kad i do nas dopire podzemna grmljavina što je zahvatila financijska tržišta zapadnog svijeta, primijetio je Mesić i pozvao ekonomiste da kažu hoće li svjetska zbivanja utjecati na hrvatsko gospodarstvo.

A.B.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara