Mesić posjetio Siriju

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić na čelu izaslanstva u kojem su istaknuti hrvatski gospodarstvenici, u petak je boravio u Siriji gdje je razgovarao sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom.

U Damasku je hrvatski predsjednik službeno otvorio prostorije hrvatskog počasnog konzulata, a potom je sudjelovao u sirijsko-hrvatskom gospodarskom forumu.

Na sastanku sa sirijskim predsjednikom razgovaralo se o potrebi intenziviranja gospodarske suradnje između dviju zemalja i to kroz stvaranje normativnih okvira. Izraženo je zadovoljstvo prisutnošću velikih hrvatskih tvrtki na poslovima istraživanja nafte i plina. Bilo je riječi i o mogućnosti suradnje u brodogradnji, sudjelovanju hrvatskih tvrtki u građevinskim pothvatima te angažiranju hrvatske prerađivačke industrije u Siriji.

Prilikom sirijsko-hrvatskog gospodarskog foruma, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević i predsjednik Trgovačke komore Damaska Ratib Shalla potpisali su sporazum o suradnji dviju komora. Predsjednik Mesić je pozdravio institucionaliziciju suradnje dviju gospodarskih komora. Na forumu se razgovaralo i o mogućnosti razvoja turizma, zračnog prometa i poljoprivrede.

Mesić se u Siriji susreo i s predstavnicima INE i CROSCA koji u toj zemlji rade na istraživanjima. INA, naime, zajedno s Geofizikom, obavlja najveći dio posla na istraživanjima i eksploataciji nafte i plina na vrlo bogatim nalazištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatski predsjednik svoju će arapsku turneju, čiji je cilj u prvom redu oživljavanje i obnova tradicionalnog partnerstva hrvatskih poduzeća u toj regiji, završiti posjetom Jordanu u kojem će boraviti u subotu i nedjelju. U Jordanu će Mesić u subotu obići luku Akaba, koja je i gospodarska zona. U nedjelju u Ammanu hrvatskog predsjednika očekuje susret s kraljem Abdulahom II, te premijerom Faisalom el-Fayezom, kao i gospodarski forum. Osim infrastrukturnih projekata u vodoopskrbi i energetici, interesi hrvatskog gospodarstva u Jordanu vezani su i uz mogućnosti osnivanja zajedničkih poduzeća, te zajedničkih nastupa na trećim tržištima.

U Siriju Mesić je doputovao iz Katara gdje je u srijedu razgovarao sa svojim domaćinom katarskim emirom šeikom Hamadom Bin Khalifom Al-Thanijem te obišao sveučilišni centar i znanstveno-nastavne odjele američkih sveučilišta Cornell i University of Texas.

Mesić je u Dohi sudjelovao i u radu hrvatsko-katarskog gospodarskog foruma na kojem je kazao kako je Hrvatska zainteresirana za proširenje gospodarske suradnje s tom zemljom, posebno obzirom da su hrvatske tvrtke poznate i prisutne u arapskim državama.

U četvrtak na kraju posjeta Kataru Mesić je s izaslanstvom obišao plinska postrojenja i luku u Ras Laffanu.

Katar je treća zemlja u svijetu po zalihama plina i zainteresirana je za ulaganje u terminal za ukapljeni plin u Hrvatskoj. Vrijednost projekta procijenjena je na gotovo dvije milijarde dolara, a sjedište terminala moglo biti u Pločama ili Omišlju.

Hrvatska i Katar potpisali su srijedu u Dohi Sporazum o suradnji u civilnom zračnom prometu, Memorandum o razumijevanju i Sporazum o uspostavi zajedničkog poslovnog vijeća, u sklopu posjeta predsjednika Republike Stjepana Mesića toj zemlji Perzijskog zaljeva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara