Mesić povodom Dana antifašističke borbe: U Bleiburgu nisu bili svi nevini

NA SVEČANOSTI povodom Dana antifašističke borbe održanoj u šumi Brezovica pored Siska vijence su između ostalih položili hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Vesna Čulinović, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Antifašizam nije idejno, ideološko, stranačko niti političko opredjeljenje" rekao je Mesić u Brezovici dodajući da je antifašizam "duboko ljudsko opredjeljenje".

Mesić je također rekao da se ne može tvrditi da su sve žrtve Bleiburga bili nevini ljudi, već je bilo onih koji su ubijenih iz osvete i koji jesu žrtve, ali "ne možemo reći da su sve i jedan nevini", rekao je Mesić ističući da to povijesno nije točno.

Zaključio je da zna "da se to nekima neće svidjeti".

Prvi partizanski odred označio početak antifašističke borbe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnja svečanost obilježavanja Dana antifašističke borbe održana je u šumi Brezovici pored Siska gdje je na današnji dan 1941. godine osnovan Prvi partizanski odred.

Svečanosti je nazočilo i čelništvo grada Siska i Sisačko-moslavačke županije te Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Osnivanjem Prvog partizanskog odreda označen je početak organiziranog otpora hrvatskih antifašista protiv nacističke okupacije i njenih domaćih pristaša.

Foto: HRT

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara