Mesić pozdravlja Tadićev posjet Vukovaru: To je dobra stvar

Foto: Nikola Vilić / Cropix

STJEPAN MESIĆ pozdravio je odluku Borisa Tadića da posjeti Vukovar. "To je dobra stvar i pozdravljam je isto kao što sam pozdravio Tadićev dolazak u Srebrenicu", rekao je Mesić, ali je također naglasio kako Beograd mora zauzeti isti onaj politički stav koji je Hrvatska zauzela prema BiH.

"Mi smo Hrvatima u BiH kazali: vaša domovina je BiH, Sarajevo je vaš glavni grad i svoju politiku morate kreirati u svojoj državi. Očekujem da Beograd istu stvar kaže Srbima u BiH. Ukoliko se to ne dogodi, uvijek će biti iluzionista u Republici Srpskoj koji će misliti da se mogu divljim referendumom izdvojiti od BiH. A to bi onda bio dar agresiji Slobodana Miloševića koji je BiH razarao topovima, tenkovima i genocidom", rekao je Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da ne bi Mesić bio Mesić da se nije dio razgovora vodio i o ustašama i partizanima. Pa iako bivši predsjednik voli podsjetiti da je Drugi svjetski rat odavno završen, ipak si ne može pomoći da o njemu ne nastavi diskutirati. Pohvalio se Mesić i svojom antifašističkom prošlošću. S jednom dobro dokumentiranom iznimkom.

"Ja sam uvijek bio antifašist, osim jedne epizode kada sam se našao na skupu s nekih 500 ili 600 ljudi koji su bili nostalgični za NDH. U tom sam trenutku morao izabrati najbolju varijantu kako bi im objasnio da je Hrvatska dočekala kraj Drugog svjetskog rata na pobjedničkoj strani", komentirao je Mesić svoju poznatu izjavu da je Hrvatska u Drugom svjetskom ratu dvaput pobijedila. "Mislim da se moj antifašizam ne može zbog toga dovoditi u pitanje", zaključio je Mesić u razgovoru s novinarima na promociji knjige "Nisam zavijao s vukovima" Tomislava Jakića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara