Mesić primio predsjednike vrhovnih sudova zemalja srednje Europe

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je danas predsjednike vrhovnih sudova Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske, sudionike 6. sastanka Stalne konferencije predsjednika vrhovnih sudova zemalja srednje Europe, koji se na temu "Odgovornost sudaca za štetu" održava u Zagrebu od 26. do 29. travnja.

Prilikom susreta sa sucima Mesić je pozdravio suradnju u regionalnim i europskim okvirima, istaknuvši da je vladavina prava ključno područje svih tranzicijskih država, ali i preduvjet funkcioniranja demokracije, stoji u priopćenju iz Ureda Predsjednika.

Izrazio je zadovoljstvo što Hrvatska kao kandidat ima prilike razmjenjivati iskustva s novim članicama EU, te napomenuo da će završetak reforme pravosuđa biti važan element Europskoj uniji za ocjenjivanje napretka Hrvatske. Pri tom je naglasio kako je u jučerašnjem izvješću Europske komisije istaknuto da na području pravosuđa treba uložiti dodatne napore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o materijalnim štetama koje nastaju radom sudova predsjednik Vrhovnog suda RH Ivica Crnić napomenuo je da se Hrvatska, s obzirom na broj grešaka sudaca i materijalne štete koje time nastaju, uklapa u standarde zemalja sudionica skupa.

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Mađarske Lech Gardocki izrazio je potporu svoje zemlje ulasku Hrvatske u EU, dok je predsjednica Češkog vrhovnog suda Iva Brožova istaknula da nezakonito postupanje sudaca ne bi smjeli iskoristiti političari jer se s tim greškama računa u svim demokratskim državama. "One su ukalkulirane u demokraciju", rekla je Brožova.

(Hina) pp/xntod yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara