Mesić primio Riccarda Illyja

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić primio je u utorak u Zagrebu predsjednika vlade talijanske regije Furlanije-Julijske krajine Riccarda Illyja, s kojim je razgovarao o gospodarskoj suradnji, izgradnji autocesta, ekološkoribolovnoj zoni na Jadranu, te projektu stvaranja euroregije u koju bi ušle talijanske, austrijske, slovenske i hrvatske pokrajine.

Illy je novinarima nakon sastanka kazao da je Mesiću predstavio projekt formiranja euroregije, s ciljem jačanja suradnje između lokalnih vlada talijanskih regija Furlanije-Julijske krajine i Veneta, austrijske pokrajine Koruške, hrvatske Istarske i Primorsko-goranske županije, te Slovenije.

"Naišao sam na pozitivnu reakciju", kazao je Illy, koji je ranije u utorak razgovarao i s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom.

"Predsjednik Mesić nam je potvrdio da povoljno gleda na stvaranje jedne ovakve euroregije koja bi omogućila poticanje približavanje Hrvatske Europskoj uniji", rekao je Illy, dodajući da su zanimanje za uključivanje u projekt pokazale i neke pogranične mađarske regije.

Illy je naglasio da smatra kako je za intenziviranje gospodarske suradnje nužno dovršiti regionalnu mrežu autocesta.

"O tome smo već razgovarali sa slovenskim dužnosnicima tijekom posjeta Ljubljani, budući da se izgradnja autocesta u Sloveniji odvija drugačijim ritmom nego u Hrvatskoj", rekao je Illy.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Mesić rekao nam je da će Hrvatska u roku od dvije godine dovršiti autoceste Zagreb-Rijeka i prema crnogorskoj granici. Međutim veza između Italije i Hrvatske ide sporije, pa planiramo izvršiti daljnje pritiske da se ta autocesta izgradi", kazao je Illy.

"Smatram da je u interesu Italije, a posebno Furlanije-Julijske krajine, da se što prije završi mreža autocesta prema Hrvatskoj, a za to smo dobili i potporu hrvatskih čelnika", rekao je Illy.

Ugledni poduzetnik i bivši gradonačelnik Trsta Illy kazao je da je s Mesićem također razgovarao i o poticanju izravnih talijanskih investicija u hrvatske tvrtke.

"To traže poduzetnici koji u Italiji sve teže dolaze do radne snage. S obzirom na blizinu Hrvatske, ne samo geografsku nego i kulturnu, treba poticati ovakvu vrstu investicija - to bi trebala biti jedna od zadaća euroregije", rekao je Illy.

On je kazao da se razgovaralo i o "poteškoćama nastalim nakon hrvatskog proglašenja ekološko-ribolovne zone na Jadranu", dodavši da su "predsjednik Mesić i ministar Picula naglasili želju Hrvatske da se o tom problemu raspravi sa svim zemljama koje imaju izlaz na Jadransko more".

"Nadam se da ćemo nakon (hrvatskih) izbora 23. studenoga - prije toga vjerojatno neće biti moguće - moći smiriti odnose između Hrvatske i Slovenije, ali i Hrvatske i Italije, koji su na neki način napeti", rekao je Illy.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara