Mesić primio u oproštajni posjet msgr. Giulia Einaudija

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić primio je u srijedu u oproštajni posjet apostolskog nuncija u Hrvatskoj msgr. Giulia Einaudia i odlikovao ga Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za njegove zasluge u razvitku odnosa između RH i Svete Stolice.

Mesić je istaknuo da je msgr. Einaudi puno pomogao Hrvatskoj tijekom više od 11 godina koliko je obnašao dužnost apostolskog nuncija u RH i uručio mu je odlikovanje "za osobit doprinos razvitku prijateljskih odnosa i suradnje između RH i Svete Stolice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Primivši odlikovanje, msgr. Einaudi je izjavio da je dirnut tom gestom te da ona nije upućena samo njemu nego i Svetom Ocu koji je uvijek bio benevolentan prema Hrvatskoj. "Sveti Otac osjeća posebnu ljubav prema hrvatskom narodu" i smatra Hrvatsku "zemljom velike tradicije - kršćanske i duhovne", kazao je.

Sveta Stolica je uspostavila diplomatske odnose s Hrvatskom 8. veljače 1992. godine i njezin prvi veleposlanik u Hrvatskoj bio je nadbiskup Einaudi. Za njegova mandata Vatikan je potpisao četiri ugovora s Republikom Hrvatskom.

Novi apostolski nuncij u Hrvatskoj je naslovni nadbiskup Penafiela Francisco-Javier Lozano, a papa Ivan Pavao II imenovao ga je Einaudijevim nasljednikom 4. kolovoza.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara