Mesić primio vjerodajnice novih veleposlanika

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić primio je u utorak vjerodajnice novoimenovane kanadske veleposlanice Stefanie Beck i kineskog veleposlanika Wu Zhenglonga.

Stefanie Beck, koja će na novoj dužnosti zamijeniti Dennisa Snidera, u svojem je govoru istaknula da "svoju dužnost započinje...u povoljnom trenutku, jer odnosi između Kanade i Hrvatske nikada nisu bili bolji".

"Trgovinska se razmjena povećava, turizam raste geometrijskom progresijom...a u uzletu su akademski i kulturni odnosi", rekla je Beck.

Ustvrdila je da je Hrvatska na pragu pristupa Europskoj uniji, i pozdravila korake koji se poduzimaju u reformi gospodarstva i upravljanja zemljom.

"To je za zemlju koja je prošla potresno razdoblje uzbudljivo doba", ustvrdila je Beck, navodeći kao jednu od spona koja povezuje dvije zemlje 150.000 Kanađana hrvatskog podrijetla.

Predsjednik Mesić je potvrdio da se Hrvatska usmjerila prema procesima europskog integriranja, ali da "to nije put kojim se želimo zatvoriti u zemljopisne okvire, već put kojim želimo prihvatiti standarde ujedinjene, ali i otvorene Europe, a time i povezivanje s državama drugih kontinenata". Hrvatski je predsjednik podsjetio na važnost međusobne suradnje putem različitih međunarodnih mehanizama, "u kojima Ujedinjeni narodi moraju imati ključnu ulogu".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cjelokupni odnosi, a posebno gospodarski, mogu postati intenzivniji i sadržajniji", rekao je Mesić.

Hrvatskom predsjedniku države vjerodajnice je predao izvanredni i opunomoćeni veleposlanik NR Kine Wu Zhenglong, pohvalnim se riječima izrazivši o Hrvatskoj koja je "izabrala vlastiti razvojni put", a svojim aktivnim sudjelovanjem u regionalnim i međunarodnim poslovima "daje svoj doprinos očuvanju mira i stabilnosti u regiji".

Ocijenio je da dvije strane "razumiju i podržavaju jedna drugu u međunarodnim poslovima", izrazivši priznanje i zahvalnost Hrvatskoj jer "inzistira na načelu jedne Kine i njezinu ujedinjenju".

Veleposlanik Wu je Mesiću prenio i osobnu poruku kineskog predsjednika Hu Jintaoa u kojoj je istaknuo ulogu hrvatskog predsjednika kao prijatelja kineskog naroda te važnost njegova posjeta Kini 2002. kada su postavljeni temelji za svestranu suradnju u ovom razdoblju.

"Kinesko vodstvo novog saziva pridaje veliku važnost prijateljstvu s Hrvatskom i želi suradnju na svim razinama i područjima", stoji u poruci Hu Jintaoa. Hu je, kako stoji u osobnoj poruci, zahvalio Mesiću na pozivu da posjeti Hrvatsku te naglasio da je uvjeren da će biti u prigodi sastati se s njim.

Predsjednik Mesić je ocijenio da Zagreb i Peking već više od desetljeća razvijaju međusobno razumijevanje i prijateljstvo, te je ponovio poziv Hu Jintaou da posjeti Hrvatsku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara