Mesić: Rad nedjeljom je i pitanje organizacije posla

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da ne treba zabraniti sav rad nedjeljom, da se to pitanje previše politizira i da je to pitanje organizacije posla.

Predsjednik Mesić je, upitan za komentar izjave voditelja Misije MMF-a (Hansa Flickenschilda) kako je MMF protiv zabrane rada nedjeljom, ustvrdio da ima poslova gdje se traži kontinuitet i ne može se prekidati proizvodnja. Ali zaposlene za to treba platiti i organizirati tako da to ne budu uvijek isti ljudi. "To je pitanje organizacije posla. Mislim da se taj problem previše politizira, a može se riješiti samo dobrom organizacijom", rekao je Mesić.

Dodao je da ne treba i ne može se zabraniti sav rad nedjeljom, da to ni Crkva ne traži, ali ima onih poslova koje nije potrebno raditi nedjeljom.

Sukladno novom Zakonu o trgovini, od 1. siječnja 2004. drugačije se nego dosad određuje mogućnost rada trgovina nedjeljom, a zabranjuje rad prodavaonicama s više od 200 četvornih metara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj Misija MMF-a u Hrvatskoj Flickenschild izjavio je na završnoj konferenciji za novinare da je MMF protiv zabrane rada nedjeljom. Drže da se time ugrožava sloboda tržišnog natjecanja, uvodi razlika u poslovanju, može dovesti do porasta nezaposlenosti, smanjenja prihoda, prodaje i u konačnici može utjecati na smanjenje BDP-a. MMF-ov savjet novoj Vladi je - ne primjenjujte taj Zakon", rekao je Flickenschild.

Nakon te izjave uslijedile su brojne reakcije, od inicijatora potpisivanja peticije za zabranu rada trgovina nedjeljom - Hrvatskog Caritasa i Franjevačkog instituta za kulturu mira, više sindikata, Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore....

(Hina) duk db

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara