Mesić razgovarao s predsjednikom grčkog parlamenta

PREDSJEDNIK grčkog parlamenta Apostolos Kaklamanis rekao je u utorak u Ateni kako Grčka podržava zahtjev Hrvatske za ulaskom u EU i njezine napore da ostvari standarde potrebne za to, te zaželio Hrvatima da uživaju u blagodatima mira i demokracije.

Predsjednik grčkog Parlamenta to je rekao u izjavi za novinare nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem koji boravi u trodnevnom službenom posjetu Grčkoj.

"Našim prijateljima Hrvatima želim da, nakon razdoblja nesretnih događanja, uživaju u blagodatima mira i demokracije", rekao je Kaklamanis.

Jednaku je želju izrazio i za cijelu regiju, izrazivši nadu da će zemlje međusobno surađivati i sudjelovati u ostvarenju "vizije ujedinjene Europe i u sretnijoj budućnosti za sve".

"Naše dvije zemlje, naša dva naroda i dvije vlade surađuju, a vjerujemo da će ta suradnje postati još produktivnija", istaknuo je Kaklamanis.

Predsjednik Mesić novinarima je rekao kako je posebno sretan što je došao u Grčku koja je "koljevka civilizacije i demokracije".

"Hrvatski je cilj što prije ostvariti europske standarde i uključiti se u eurointegracije, a Grčka nam u tim nastojanjima pomaže", rekao je Mesić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima hrvatskog predsjednika, udružena Europa rješava "praktički najveći dio naših problema" jer udružuje svoje potencijale, a samo "udružena Europa može biti partner SAD, Kini, Indiji ..."

"Europska unija je na summitu u Solunu potvrdila ulazak svih zemalja koje ispune uvijete u svoje redove, odnosno da ne treba čekati one koje kasne već da se motiviraju oni koji idu brže", naglasio je Mesić.

Predsjednik RH napomenuo je da je s Apostolosom Kaklamanisom govorio i o fizičkom povezivanju zemalja i pritom je izrazio uvjerenje kako će Jadransko-Jonska autocesta vrlo brzo povezati Hrvatsku i Grčku.

Razgovorom s predsjednikom grčkog Parlamenta hrvatski je predsjednik završio prvi dan službenog posjeta Grčkoj, tijekom kojeg se susreo sa svojim domaćinom, predsjednikom Helenske Republike Constantinosom Stephanopoulosom, koji će u njegovu čast prirediti svečanu večeru.

U srijedu će predsjednik Mesić razgledati Akropolu, potpisati Povelju o olimpijskom primirju i razgovarati s grčkim premijerom Costasom Simitisom.

Nakon posjeta Arheološkom muzeju Ciklada Mesić će se susresti s Hrvatima iz poslovnog i javnog života u Grčkoj te imati odvojene sastanke s predstavnicima grčkih parlamentarnih stranaka.

Posjet će završiti u četvrtak obilaskom antičkog grčkog svetišta i proročišta u Delfima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara