Mesić: Rezultati izbora u Srbiji cijeloj će regiji olakšati ulazak u Europsku uniju

"REZULTATI jučerašnjih izbora u Srbiji dobri su za Hrvatsku i cijelu regiju", smatra Stjepan Mesić.

Hrvatski predsjednik ocijenio je da rezultati jučerašnjih parlamentarnih izbora prije svega koriste Srbiji na njenom europskom putu, ali rezultat proeuropskih snaga je pozitivan za cijelu regiju jer "u svijetlu tih rezultata je jasno da se o budućnosti Srbije i njenoj politici neće moći odlučivati bez proeuropskih snaga".

"Rezultati izbora u Srbiji pokazuju da ćemo u susjedstvu imati zemlju u kojoj se respektabilan broj građana opredijelio za građenje budućnosti. To puno znači u kontekstu regionalne stabilnosti", kaže Mesić.

Hrvatski predsjednik ističe kako je na izborima jasnu pobjedu odnijela "ona Srbija koja se sutra vidi u krilu ujedinjene Europe što olakšava perspektivu ulaska cijele regije u Europsku uniju, u skladu s individualnim postignućima pojedinih zemalja i tempom kojim se ta postignuća ostvaruju". Hrvatska, kaže Mesić, je spremna sa Srbijom podijeliti svoja iskustva na putu prema ulasku u Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koristim ovu priliku da bih potvrdio zainteresiranost Hrvatske za održavanje dobrih odnosa sa Srbijom i za njihovo proširivanje na način koji će biti u interesu obje zemlje i svih njihovih građana. Čestitam svim građanima Srbije, posebno mladoj generaciji, koji su jučer omogućili svojoj zemlji izlazak na europski put", podvukao je Mesić.

Hrvatski je predsjednik ipak priznao da su radikali vrlo snažna politička opcija i dodao kako oni neće odustati od ciljeva koje su zacrtali pa tek treba vidjeti hoće li Srbija zaploviti proeuropskim kursom. No, čak i ako radikali dođu na vlast, Mesić smatra kako "Hrvatskoj ništa ne prijeti dok je pod NATO-vim kišobranom".

P.V.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara