MESIĆ: ROTARY KLUB POVEZUJE HRVATSKU S EUROPOM

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je na večerašnjem prijemu Rotary kluba Zagreb, u Muzeju Mimari, kako Rotary klubovi u Hrvatskoj povezuju našu zemlju s Europom, odnosno s europskim standardima djelovanja.

"Rotay klub naša je fizička veza s Europom i europskim standardima djelovanja", rekao je Mesić koji je bio gost na prijamu Rotary kluba Zagreb. Dodao je da Rotary klubova nema u diktaturama, već samo u zrelim demokracijama, gdje rade za opće dobro.

"Pri tomu", kazao je Mesić, "rotarijanci se svuda u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, pridržavaju jasnih i čvrstih pravila te standarda djelovanja, koji vrijede u organiziranim demokracijama".

"Cilj Hrvatske jest ući u Europu, ali ne zato da bismo mogli reći - 'mi smo u Europskoj uniji', već je naš cilj doći do europskih standarda, otvorenih granica te funkcionirati na način na koji to danas čini demokratski razvijena Europa", napomenuo je predsjednik Mesić.

Ocijenio je kako se s akcijama koje u Hrvatskoj provode Rotary klubovi, "u stvari već izjednačavamo s Europom, tj. s tim standardima, i tako s Europom uspostavljamo fizičku vezu".

Mesić je naglasio kako podržava sve akcije rotarijanaca u Hrvatskoj, te je pozvao zainteresirane da pomognu djelovanje Rotary kluba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je kako udružena Europa definitivno isključuje rat kao političko sredstvo, te da manjine postaju mostovi suradnje i više nisu "poziv" nekim agresorima za mijenjanje granica.

"U tom smislu izgradnje mostova pomažete i vi rotarijanci", rekao je predsjednik Mesić zahvalivši članovima zagrebačkoga Rotary kluba, kao i drugim hrvatskim rotarijancima za sve što su učinili za opće dobro u Hrvatskoj.

Primjerice, Rotary klub Zagreb organizirao je u studenome 2003. humanitarni koncert za pomoć djeci stradaloj od mina na području Zadarske županije.

Večerašnjem prijamu nazočio je, među ostalima, i norveški veleposlanik u Republici Hrvatskoj, Knut Toraasen, također rotarijanac, čiji je matični Rotary klub dao potporu toj akciji zagrebačkih rotarijanaca.

(Hina) xip ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara