Mesić: Rusija Hrvatskoj duguje 300 milijuna dolara

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je tijekom brifinga u Moskvi da Rusija Hrvatskoj duguje 300 milijuna dolara.

Mesić je rekao da bi Hrvatska kao sljednica bivše SFRJ trebala dobiti 300 milijuna dolara od ukupnog duga nekadašnjeg SSSR-a prema Jugoslaviji.

Mesić je završio u srijedu poslije podne posjet centralnom federalnom okrugu Rusije i odletio iz Moskve za Zagreb.

U srijedu prijepodne predsjednik Mesić na odvojenim je sastancima razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Igorom Ivanovom i gradonačelnikom glavnog grada Rusije Jurjem Luškovom. Za vrijeme susreta s Igorom Ivanovom predsjednik Mesić razmijenio je mišljenja o iračkoj krizi, aktualnoj situaciji na prostoru bivše Jugoslavije, a ruskog ministra upoznao je pri tom i sa situacijom u Hrvatskoj.

U pregovorima s Jurjem Ruškovom razgovaralo se uglavnom o jačanju ekonomskih i trgovinskih veza Zagreba i Moskve. Tom prilikom Ruškov je izrazio spremnost da grad Moskva i njezine kompanije investiranju u razvoj Hrvatskog turizma. Ruškov je ujedno predložio da hrvatski farmaceuti u Moskvi otvore svoje proizvodne pogone.

Prije leta za Zagreb predsjednik Mesić se u Hrvatskom veleposlanstvu u Moskvi sastao s novinarima vodećih moskovskih sredstava informiranja koje je tom prilikom upoznao s rezultatima svog trodnevnog boravka u Moskvi i centralnom federalnom okrugu Rusije. Tijekom boravka u Rusiji Mesić je posjetio i grad Tulu gdje je s gubernatorom Tulske oblasti razgovarao o mogućnostima regionalne suradnje na području gospodarstva, znanosti i kulture ruskih gubernija i hrvatskih županija.

Zajedno s predsjednikom Mesićem, u Moskvi je boravio i hrvatski ministar gospodarstva Ljubo Jurčić koji je u srijedu održao odvojene pregovore s pomoćnikom ruskog ministra za promet Vjaćaslavom Rukšom i ruskim ministrom za izvanredne situacije Sergejom Šojguom. Na pregovorima s Rukšom razgovaralo se o mogućnostima uključivanja hrvatskih brodograditelja u veliki projekt ruske vlade na modernizaciji njene trgovačke flote. Riječ je prije svega o izgradnji za ruske naručioce, u prvo vrijeme sedam brodova, iako je Hrvatska zainteresirana da u duljem razdoblju taj broj bude veći. Konkretni pregovori o sudjelovanju hrvatskih brodograditelja u izgradnji i modernizaciji ruskih brodova bit će nastavljeni.


Na pregovorima sa Sergejom Šojguom koji je ujedno i supredsjednik rusko-hrvatske Međuvladine komisije za gospodarski razvoj Ljubo Jurčić je razgovarao o poslovima razminiravanja koje bi ruska firma Emercom u Hrvatskoj trebala izvesti u Hrvatskoj i naplatiti iz hrvatskog dijela sovjetskog klirinškog duga bivšoj Jugoslaviji. Iz djela tog duga Hrvatska bi od Rusije kupila i nekoliko protupožarnih helikoptera.

Za vrijeme boravka u Moskvi ministar Ljubo Jurčić sastao se (u utorak navečer) i s Igorom Zjazinom direktorom i jednim od suvlasnika čeljabinskog metalurškog kombinata Mečej, koji je nedavno kupio sisačku Željezaru. Tom prilikom predstavniku Mečeja jasno je rečeno da hrvatska vlada neće prihvatiti Ugovor o kupnji željezare sve dok Mečej ne položi bankovno jamstvo. Riječ je o bankovnom jamstvu u iznosu od šest milijuna eura iz kojih bi bile isplaćene plaće zaposlenih u sisačkoj Željezari ako Mečej odustane od Ugovora. Naime, ako se Mečej povuče od posla u sisačkoj Željezari, tim sredstvima jamčila bi se isplata plaća zaposlenih za šest mjeseci. Hrvatska vlada jamči da će Mečej položiti to bankovno jamstvo Mečej do kraja mjeseca a tek potom će Ugovor o kupnji stupiti na snagu.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara