Mesić: Sanaderov istup pred HBK neuobičajen

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić danas je neuobičajenim ocijenio jučerašnji istup premijera Ive Sanadera pred Hrvatskom biskupskom konferencijom, koja ga je pozvala da hrvatske biskupe što bolje izvijesti o stanju pregovora s Europskom unijom.

"To nije uobičajeno. Može se sa svima razgovarati, pa tako i s predstavnicima Crkve, ali ja bih predložio da se Crkva bavi svojim problemima", odgovorio je predsjednik Mesić na pitanje novinara na proslavi 21. rođendana zagrebačkog Radija 101.

Na zasjedanje HBK, čija je jedna od glavnih tema bila Hrvatska i Europa s posebnim osvrtom na ulogu Katoličke crkve u procesima europskog ujedinjenja, biskupi su pozvali premijera Sanadera i ministra Božu Biškupića kako bi ih što bolje izvijestili o stanju pregovora s EU-om. Hrvatska biskupska konferencija je izvijestila i da su hrvatski biskupi složni glede ulaska Hrvatske u EU.

Predsjednik Mesić danas je rekao da politika ne treba biti primarna zadaća Crkve. "Ja se nikada ne bavim crkvenim problemima iako sam vjernik", rekao je predsjednik Mesić, dodajući da će zbog takve izjave sigurno dobiti niz osuda u javnosti.

Na pitanje novinara kako komentira tvrdnje Vjesnikova novinara Željka Peratovića, koji je najavljujući tužbu protiv države rekao da se predsjednik prije zauzimao za novinare samo zbog svoje predizborne promidžbe, predsjednik Mesić je rekao kako njegova zadaća nije da svakog pojedinca štiti pred institucijama.

U jučerašnjoj izjavi za Radio 101 Željko Peratović je rekao da se predsjednik Mesić zauzimao za novinare koje je bivši ravnatelj POA-e Franjo Turek optužio za zavjeru protiv Hrvatske samo radi svoje predizborne promidžbe.

"Ja se zalažem za funkcioniranje institucija jer - ako bi svakog pojedinca išao štiti pred instituciju - to bi bilo nakaradno", ustvrdio je danas predsjednik Mesić.

Ujedno je pozvao građane da izađu na sutrašnje lokalne izbore jer, kako je rekao, u suprotnom "nemaju moralno pravo kritizirati one koje drugi izaberu".

Ako građani sami izaberu one koji će preuzeti vlast, onda imaju pravo i političare pozivati na odgovornost, rekao je predsjednik Mesić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara