Mesić: Sastanak u Cavtatu priprema za Solun i poticaj suradnji

OVAJ sastanak Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu priprema je za ono najvažnije summit EU u Solunu, rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je u utorak zajedno sa svojim rumunjskim kolegom Ionom Illiescuom posjetio Cavtat, u kojemu se drugi dan zaredom održava sastanak Regionalnog stola Pakta o stabilnosti.

Hrvatski je predsjednik istaknuo da je važnost ovog skupa u tome što on potiče suradnju u regiji.
"Važnost ovog skupa je u suradnji. Važno je ne vršiti pritisak na zemlje u regiji, jer da bi nas se ozbiljno shvatilo u Europi moramo surađivati", rekao je Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Illiescu koji je u ponedjeljak doputovao u službeni posjet Hrvatskoj također je istaknuo važnost suradnje u regionalnom okviru. On je naglasio važnost Pakta o stabilnosti u procesu izgradnje i modernizacije regije.

Skup u Cavtatu održava se neposredno prije skupa Europske unije u Solunu, na kojemu će, među ostalim, biti definirana stajališta Europske unije o budućnosti ovog dijela Europe.

Dvojica predsjednika sudjelovala su tijekom jutra u Dubrovniku na svečanom otvaranju Ministarske konferencije o suradnji u znanosti i tehnologijama, a potom su se u Cavtatu pridružili sudionicima Regionalnog stola Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu, na kojem su se okupili predstavnici zemalja regije i brojnih međunarodnih organizacija na razgovorima posvećenim regionalnoj suradnji. Predsjednici Mesić i Iliescu ručat će sa sudionicima skupa, a rumunjski predsjednik će, prije povratka u Bukurešt, nakratko posjetiti Brijune.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara