MESIĆ SE NADA POZITIVNOM ISHODU POSJETA BEOGRADU

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izrazio je u četvrtak u Ohridu nadu da će njegov posjet Beogradu početkom rujna imati pozitivne odjeke jer su i Zagreb i Beograd zainteresirani za što skorije rješavanje otvorenih pitanja.

Dvodnevni UNESCO-ov forum o Dijalogu među civilizacijama, na kojem će se u petak u Ohridu naći predsjednici država jugoistočne Europe, bit će prigoda za uvodne razgovore s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, kazao je Mesić.

"Naš susret u Beogradu, ja se nadam da će imati pozitivne odjeke, jer ćemo razgovarati o nekim otvorenim pitanjima koja obje strane žele što prije riješiti", rekao je Mesić.

To su povratak svih izbjeglih i njihovo pravo na raspolaganje vlastitom imovinom, ali važno je pitanje i povrat imovine pravnim osobama, upozorio je hrvatski predsjednik.

"I to moramo ukoliko želimo imati dobru gospodarsku suradnju", kazao je Mesić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska naftna tvrtka INA ranije je najavila da će pravnim putem zatražiti povrat svoje imovine u Srbiji, koja je danas u posjedu Beopetrola, tvrtke koju bi trebao kupiti ruski Lukoil.

Upitan da komentira trenutačnu situaciju Hrvatske koja ima otvorenih pitanja i s drugim zemljama bivše SFRJ, Mesić je kazao da ih valja riješiti međusobno. Podsjetio je da je Badinterova komisija kopnene granice bivših republika priznala kao državne granice ali nije izvršila razgraničenje na moru.

"Ukoliko ne možemo naći toliko snage da se sporazumijemo onda moramo tražiti arbitražu, ali pitanje moramo riješiti", zaključio je Mesić.

U razgovoru s domaćinom skupa, svojim kolegom Borisom Trajkovskim, Mesić je konstatirao da dvije zemlje trebaju poboljšati gospodarsku suradnju tim više što su im gospodarstva kompatibilna. Poglavito je istaknuta potreba zajedničkog nastupa na trećim tržištima. Jedna od tema bila je i potreba za jačanjem dijaloga među kulturama jugoistočne Europe, što je i tema skupa koji u petak počinje na Ohridu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara