Mesić se sastao s Moisiuom, Parvanovom i Erdoganom

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić sastao se u srijedu ujutro na marginama summita Procesa za suradnju u jugoistoičnoj Europi (SEECP) sa svojim kolegama iza Albanije i Bugarske, Alfredom Moisiuom i Georgijem Parvanovom, te s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.


Tijekom poslijepodneva očekuje ga susret s domaćinom summita, predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, nakon kojega je predviđena izjava za novinare.

Jake sigurnosne mjere u hotelu Hyatt i oko njega, gdje se održava beogradski summit, pokazuju da je Srbija i Crna Gora ozbiljno shvatila borbu protiv organiziranoga kriminala, koja je jedna od tema tog skupa, a posebice u svjetlu nedavnoga ubojstva srbijanskoga premijera Zorana Đinđića.

Novi srbijanski premijer Zoran Živković pozdravio je na početku skupa sudionike riječima: "Dobro došli u Srbiju i Beograd, u ovom trenutku najsigurniji, najmirniji grad s najmanje kriminala u Europi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska sudjeluje na ovom sastanku na vrhu koji je okupio predsjednike država ili vlada zemalja članica SEECP-a kao aktivni promatrač. Moldavski predsjednik Vladimir Voronin također sudjeluje na skupu kao gost.

Proces suradnje je regionalna inicijativa, pokrenuta 1996. godine, u kojoj kao punopravne članice sudjeluju, Albanija, BiH, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunjska, Srbija i Crna Gora i Turska.

Osim čelnika spomenutih zemalja, na beogradskom skupu je nazočan i predsjednik Europske komisije Romano Prodi, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Padgy Ashdown, kao i predstavnici OESS-a Vijeća Europe i NATO-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara