Mesić se sastao s predsjedništvom BIH, donesena zajednička izjava

Mesić se sastao s predsjedništvom BIH, donesena zajednička izjava

DANAS, drugog dana službenog posjeta članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Republici Hrvatskoj, održana je 11. sjednica Međudržavnog vijeća za suradnju. Tom prilikom raspravljalo se o otvorenim pitanjima između Hrvatske i BIH, pitanju Luke Ploče, granica i imovinsko-pravnim pitanjima.

Rezultat današnje sjednice je Zajednička izjava Predsjednika Republike Hrvatske i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koju vam prenosimo u cijelosti.

>>link na cjelokupni tekst izjave

Izjava naglašava buduću uzajamnu podršku i suradnju dvije zemlje. Sa hrvatske strane ju je potpisao predsjenik Stjepan Mesić, a sa bosanskohercegovačke strane su izjavu potpisali Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Haris Silajdžić, članovi Predsjedništva BIH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnjem je sastanku spomenuto kako u BIH ne postoji politička suglasnost oko mosta na Pelješcu te kako svojim teritorijem smatraju i Veliki i Mali Školj. Raspravljalo se i o imovini BIH na teritoriju Hrvatske - odmaralištima i vilama. Između ostalog, BIH polaže pravo vlasništva i nad lukom Ploče.

Sastanku su uz članove predsjedništva prisustvovali i bosanskohercegovački ministri Božo Ljubić, Bariša Čolak, Sredoje Nović i Sven Alkalaj te predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Slobodan Župljanin.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara