Mesić: Smrt Pape Ivana Pavla II. gubitak za cijeli svijet

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je večeras kako je smrt Pape Ivana Pavla II. nemjerljiv gubitak za Katoličku crkvu, za sve vjernike i za cijeli svijet.

"Smrt Pape Ivana Pavla II. nemjerljiv je gubitak za Katoličku crkvu, za sve vjernike, ali i za cijeli svijet. U više od četvrt stoljeća svojega pontifikata ovaj je Papa bio ne samo vjerski poglavar, nego i neumorni borac za bolje odnose među ljudima, državama, civilizacijama i vjerama, što mu je donijelo poštovanje milijuna ljudi diljem svijeta", kaže se u izjavi predsjednika Mesića, koju je večeras objavio Ured predsjednika.

"Ivan Pavao II. već je i izborom imena naznačio osnovne pravce svojega djelovanja, deklarirajući se kao nastavljač puta kojim su krenuli njegovi toliko različiti prethodnici, Ivan XXIII. i Pavao VI. i kojim je želio ići njegov neposredni prethodnik, Ivan Pavao I. Odlikovale su ga čvrsta dosljednost, vjernost koncilskim načelima i ukorijenjenost u moderni svijet uz istodobno ustrajavanje na nekim postavkama što su ga gotovo svrstavale u red crkvenih konzervativaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Bio je u isto vrijeme Petrov nasljednik i Papa dvadesetoga stoljeća koji je uveo Crkvu u novo tisućljeće, da bi napustio ovaj svijet na njegovom početku, nakon dugotrajne borbe protiv bolesti, borbe koja je u posljednjim danima ovozemaljskoga života dobivala crte pravoga heroizma.

"Građani Republike Hrvatske, ne samo vjernici, pamtit će s dubokim poštovanjem i iskrenom zahvalnošću Papu Ivana Pavla II. kao velikog prijatelja, sjećajući se triju njegovih povijesnih posjeta našoj zemlji. Imao sam čast Papu susresti nekoliko puta, a posljedni put kada sam bio njegov domaćin prilikom trećeg posjeta Hrvatskoj. Bio je čovjek živa duha, čovjek Crkve i vjere, ali i čovjek duboko svjestan golemih problema svijeta u kojem živimo.

"Ostat će zapamćen kao veliki Papa, kao Papa koji je neumorno, na više od stotinu putovanja širom svijeta, doslovno do posljednjeg daha, širio poruku mira, ljubavi i vjere.

"Svoje mjesto u povijesti već je davno osigurao. Sada je zauzeo svoje mjesto u vječnosti," kaže se u izjavi predsjednika Mesića
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara