Mesić traži istragu o Žužulovom Leadership forumu i stipendiji Sanaderove kćeri!

Tekst: I. Ćimić
Foto: Branimir Boban, Davor Pongračić (Cropix)

"KOJEG je to studenta Leadership forum financirao!?", upitao se danas predsjednik Stjepan Mesić gostujući u emisiji gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu" te je pozvao sve nadležne službe da ispitaju poslovanje fonda kojeg je osnovao bivši ministar Miomir Žužul!

Na novinarski upit je li iz Leadership foruma na račun tvrtke koja je u vlasništvu supruge Miomira Žužula prebačen i novac kojim je financirana stipendija kćeri bivšeg premijera Ive Sanadera, Mesić je odgovorio da sve treba istražiti i prebacio odgovornost na ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, Uskok i Državno odvjetništvo jer bi oni, kako kaže, sve to trebali dobro pročešljati.

"Ako je i kćer bivšeg premijera financirana tim novcem, onda je jasno da treba istražiti tko u tome sudjeluje i tko donosi odluke", kaže Mesić koji osobno nikad nije ni vidio ni čuo za mlade hrvatske stručnjake koje je Leadership forum poslao u inozemstvo.

Iz Foruma u garažu

Podsjetimo, Leadership forum osnovao je Miomir Žužul, a ta neprofitna nevladina Udruga registrirana je 24. ožujka 2003. u Zagrebu sa Žužulom kao članom savjetodavnom odbora, Ivicom Mišetićem kao predsjednikom Udruge. Potpredsjednici su svojedobno bili Dubravko Merlić i Tomislav Thur, a Tomislavov mlađi brat Petar je izvršni direktor Udruge. Kasnije će se braća Thur naći u središtu afere oko izgradnje podzemne garaže u Dubrovniku.

Prema ranijim napisima Žužulov forum bogato doniraju i neke državne tvrtke, poput Hrvatske banke za obnovu i razvoj, Croatia Airlines, te Končar u kojem država ima vlasnički udio.Također forum financiraju i Atlantic Trade, Atlantic grupa, Cedevita, Neva, Podravka, HT, Tekstil, Amadeus, Coca-Cola, Oracle, Pliva i ostali.

Zbog afere prizemljen u Croatia Airlines

"U NO-u Croatia Airlinesa sjede režiser Antun Vrdoljak, Bianca Matković, umirovljeni stomatolog Ante Nosić, bliski prijatelj bivšeg premijera Ive Sanadera, a Miomir Žužul je predsjednik. On je zbog afere napustio Vladu pa je nagrađen tom funkcijom. Treba vidjeti kuda se sve putuje i tko to plaća", naglasio je danas Mesić govoreći o bivšem ministru Žužulu.

Mesić je danas u emisiji podsjetio kako bi Leadership forum trebao financirati studente za zanimanja kojih nedostaje u Hrvatskoj, no on nikada nije čuo, pročitao ni došao do informacije da postoji netko koga je Žužul financirao.

"U forumu se nalaze eminentne hrvatske tvrtke, među kojima i Croatia Airlines", rekao je Mesić dodavši još jednom da je Žužul upravo predsjednik u NO-u hrvatskog avioprijevoznika! Mesić je više puta naglasio kako zapravo ne zna ništa o konkretnim stvarima u financiranju toga fonda te je javno pozvao ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića te USKOK da se dobro "prorešetaju" svi takvi fondovi. Naime, nakon toga trebalo bi biti vidljivo tko to sudjeluje u financiranju i naročito u trošenju.

"Ja javno pozivam da se ispita poslovanje Leadership foruma", zaključio je danas Mesić.

"Zanimljivo je da se afere otvaraju nakon Sanaderovog odlaska"

Državni odvjetnik Bajić nakon Mesićevog istupa poručio je da će se istraga provesti, dok je bivši premijer Sanader predsjednika države proglasio lažljivcem! Sanader, naime, tvrdi da niti jed na od njegovih kćeri nema veze sa Žužulovom zakladom. Ovakva se Sanaderova reakcija mogla i očekivati, s obzirom da ga je Mesić danas prilično otvoreno prozvao rečenicom da se "nekoliko afera otvorilo nakon njegovog odlaska" iz čega se može zaključiti da su nadležni organi, dok je Sanader bio u Banskim dvorima, bili pod političkim pritiskom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara