Mesić traži ukidanje glasačkog prava dijaspori

Mesić traži ukidanje glasačkog prava dijaspori

JEDAN od prvih poteza predsjednika Stjepana Mesića u drugom mandatu, kao što je to najavio i u izbornoj noći, bit će iniciranje procedure za izmjenu Izbornog zakona, prije svega dijela koji se odnosi na dijasporu. Ukidanje prava glasanja dijaspore zatražit će i SDP i HNS.

Predsjednik Mesić smatra da se sudjelovanje dijaspore u izborima mora reducirati, odnosno da svi oni koji Hrvatskoj ne plaćaju poreze ne bi smjeli sudjelovati na izborima i tako odlučivati o sudbini zemlje. Postoji mogućnost da Mesić uskoro i službeno predloži ukidanje glasanja dijaspore, doznaje Jutarnji list. Prije nego što Ured predsjednika pokrene inicijativu, problemom bi se trebao pozabaviti tim pravnih stručnjaka.

Predsjednikovi suradnici vjeruju da je sada dobar trenutak za promjenu Izbornog zakona te očekuje da će to izazvati negativne reakcije kod nekih krugova u Hrvatskoj, ali smatraju da će dobiti podršku europskih političkih krugova.

Prema informacijama kojim raspolažu u Uredu Predsjednika, neka tijela EU već su protestirala zbog postojećeg zakona koji omogućuje dvostruko glasanje. Ističu da zemlja koje se sprema ući u EU treba imati jasno definirane odnose u izbornom zakonodavstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O pokretanju inicijative za izmjenu Izbornog zakona, odnosno odredbe koja omogućuje glasanje Hrvatima koji žive u BiH, razmišljaju i u glavnim oporbenim strankama, SDP-u i HNS-u.

Predsjednik hrvatskih socijaldemokrata Ivica Račan smatra da Hrvati koji žive u BiH nisu dijaspora, već konstitutivni narod u drugoj državi i da tamo trebaju ostvariti svoje biračko pravo. Imajući na umu ustavne odredbe koje omogućuju izborno pravo glasa Hrvata u BiH, Račan smatra da će biti vrlo teško osporiti postojeću odredbu. Jedna od opcija kojom bi se inicijativa mogla realizirati je ukidanje dvostrukog državljanstva, smatra Račan.

U HNS-u su također najavili da će podržati inicijativu ukidanja prava glasanja, ali ne samo Hrvata u BiH, već cijele dijaspore. HNS smatra da pravo glasa trebaju imati samo oni koji u Hrvatskoj žive.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara