Mesić: treba osigurati i ljudskih prava osoba s invaliditetom

Borba za ljudska prava neće biti uspješna ako ne budu zadovoljena i prava osoba s invaliditetom koje čine 10 posto hrvatskog stanovništva, rekao je danas hrvatski predsjednik Stjepan Mesić obraćajući se sudionicima simpozija o osobama s invaliditetom.

Mesić je ocijenio da probleme osoba s invaliditetom mnogi još uvijek ne razumiju, istaknuvši kako nitko od njih ne traži milost već ostvarenje svojih prava.

"Potrebe invalida ne smiju biti ničija milost, a mogu se ostvariti samo ako postoji politička volja i ako ste vi dobro organizirani", kazao je Mesić.

Na simpoziju, koji je posvećen uklanjanju prepreka u svakodnevnom životu invalidnih osoba, sudjeluje 300 osoba iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš rekao je da ne mogu biti zadovoljni situacijom u Hrvatskoj jer im se svakodnevno krše prava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je primjer predsjednice Hrvatske udruge za školovanje pasa i mobilitet Miri Katalenić kojoj nedavno nije bilo dopušteno, iako je slijepa, da uđe sa svojim psom u jedan od elitnih restorana na jadranskoj obali.

Ipak, predstavnici Zajednice pozitivnim pomakom smatraju donošenje Zakona o gradnji koji propisuje obvezu graditelja da osiguraju dostupnost objekta osobama s invaliditetom.

Osobe s invaliditetom traže od društva sustavno rješavanje svojih problema, potrebnu zakonsku regulativu, pristupačne stanovanje, školu i radno mjesto te, umjesto milostinje, individualno prilagođena pomagala.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara